vineri, 4 februarie 2022

6.Tipologii ale icoanei Mantuitorului: :Iisus Hristos copil


 Despre copilaria Mantuitorului Iisus Hristos nu ni se spun multe. Sfantul Apostol Luca ofera cateva detalii despre Nastere, Taierea imprejur la 8 zile si intampinarea de catre Dreptul si batranul Simeon, Fuga in Egipt, reintoarcerea in Nazaret la porunca Ingerului, acelasi care lucrase cu constiinta Dreptului Iosif la Nastere, apoi ii poruncise sa ia Pruncul si pe mama lui si sa plece departe de Irod. 

Se mai ofera o relatare de cand Hristos avea 12 ani si a mers impreuna cu parintii la Templu unde ramane cu batranii intelepti in casa Tatalui, pana e recuperat de parintii speriati. Aparent, singura Sa greseala, caci raspunsul Sau nu a fost inteles: "oare nu stiati ca in cele ale Tatalui Meu trebuie sa fiu?" (Lc 2,49). 

    Totul este relatat in capitolul 2 de catre Sfantul Apostol Luca, iar finalul e singurul care mai ofera informatii despre Iisus la o varsta mai mica: "Si a coborat cu ei (de la Templu, n.a.) si a venit in Nazaret si le era supus. Iar mama Lui pastra in inima ei toate aceste cuvinte (despre Iisus, n.a).

Si Iisus sporea cu intelepciunea si cu varsta si cu harul la Dumnezeu si la oameni." (Lc 2, 51-52).

Dreptul Iosif era tamplar, deci si Copilul crescut de el avea sa ii urmeze in meserie, ajutandu-l la treburi. Maica Domnului era deprinsa cu treburile casnice inca de la templu. In icoana Bunavestirii e surprinsa cu un fus in mana. Iisus Hristos a crescut ca un copil normal, inconjurat de iubire, intr-o atmosfera de familie.

    Icoanele cu Dreptul Iosif sunt relativ putine, pentru a nu da nastere la interpretari. El apare in icoana Nasterii Domnului, chinuit de aparitia diavolului indoielii, mai rar impreuna cu Pruncul sau Sfanta Fecioara ca familie. Dogma pururea Fecioriei Maicii Domnului a fost o grea piatra de incercare pentru ereticii care considerau ca Nasterea Domnului s-a facut pe cale naturala, nu cu interventia Duhului Sfant. Mai tarziu, dupa Reforma ideea s-a propagat.



















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu