miercuri, 31 mai 2017

Când Hristos era copil

 Pruncul Iisus Hristos - detaliu 

              Nasterea Domnului (detaliu) 
  Vorbim despre Hristos uitând ca El Si-a asumat si firea omeneasca. A fost Om adevarat, nu doar Dumnezeu adevarat. S-a nascut dintr-o Fecioara si a fost copil.   ,,Si a nascut pe Fiul sau, Cel Unul-Nascut si L-a infasat si L-a culcat in iesle, caci nu mai era loc de gazduire pentru ei.'' ( Luca 2,7)
     La 8 zile a fost dus la Templu unde a fost taiat imprejur si i S-a dat numele Iisus, asa cum a fost numit de inger (Luca 2,21-23). A fost luat de Maica Sa si Dreptul Iosif in Egipt, ca sa nu fie ucis de Irod, intr-o lunga si chinuitoare calatorie.
              Fuga in Egipt (sursa: Internet)
    Galactotrophousa  (Cea care alapteaza)     Manastirea Hilandar

     A fost alaptat si purtat in brate de catre Maica Sa. Mai târziu, o femeie simpla din popor va adauga o noua fericire, celor propovaduite de Hristos: ,,Fericit este pântecele care Te-a purtat si fericiti sunt sânii pe care i-ai supt! Iar El a zis: Asa este, dar fericiti sunt si cei ce asculta cuvântul lui Dumnezeu si-l pazesc" ( Luca 11,27-28).
    A invatat sa mearga si a locuit alaturi de Maica si de tatal Sau adoptiv de la care a invatat  mestesugul timplariei. A fost copil si a trait intre oameni asemenea lor.
  Doar ca a fost Copil si Dumnezeu in acelasi timp. E greu de conceput cu mintea umana intrepatrunderea celor doua firi: divina si umana. De aceea reprezentarea Lui iconografica este aceea a unui Prunc matur, cu fruntea inalta si care binecuvinteaza ca un arhiereu. 
  Chiar si atunci cand Se afla in pestera, dupa Nasterea Sa si e un nou-nascut infasat, chipul Sau este mai matur. El isi binecuvinteaza Maica, nu se intimpla invers. Sfinta Fecioara arata Calea, pe Hristos intrupat din ea.
     Proorocul Isaia vedea peste timp nasterea Pruncului, ca implinire a tuturor profetiilor Vechiului Testament:
   ,,Iata Fecioara va lua in pantece si va naste fiu, si vor pune numele Lui Emanuel'' (Isaia 7,14). Sf. Evanghelist Matei reia profetia, completând ca numele Emanuel se talcuieste ,,cu noi este Dumnezeu'' (Matei 1, 22-23). Emanuel este Copilul Dumnezeu, e dovada vie ca Dumnezeu este pururea cu noi.

Iisus Hristos copil: icoane pictate de mine pe sticla si lemn.
Somnul Pruncului Iisus: icoana pictata de mine 

Foto: internet


Un comentariu: