luni, 13 februarie 2017

Cine a fost de fapt sfantul Valentin (despre preotul care cununa intr-ascuns soldatii)

             Sf. Sfintit mucenic Valentin 
     Sfantul Valentin a existat in realitate; doar ca nu este sarbatorit pe 14 februarie nici de Biserica Ortodoxa, nici de cea Catolica. Sunt mai multi sfinti care au purtat acest nume, chiar si o sfanta mucenica Valentina. Insa sfantul Valentin de care se leaga povestile amoroase este serbat in Biserica Ortodoxa la data de 30 iulie.
    Sfantul Valentin s-a nascut in anul 175 in regiunea Umbria din Italia. La doar 22 de ani a fost hirotonit episcop. Era extrem de iubit si de popular printre credinciosii sai. Propovaduia Evanghelia ca un apostol, iar Dumnezeu i-a dat darul facerii de minuni si al vindecarilor. Dupa ce se ruga indelung bolnavii se tamaduiau apoi se si botezau.
      Despre una din aceste vindecari pomenesc documentele vremii: filosofului Craton i se imbolnavise fiul pe nume Herimon. Trupul intreg i se schimonosise ciudat: capul ii ajungea la genunchi si nu se putea intinde din acea garbovire. Sfintul chemat la capataiul lui s-a rugat o noapte intreaga iar copilul s-a vindecat, dupa trei ani de zacere.  Dupa aceasta intamplare intreaga familie a filosofului si discipolii acestuia s-au botezat, lepadandu-se de idolii lor.
     Vestile despre aceasta convertire uriasa au ajuns si la urechile eparhului cetatii si ale senatorilor lui. Ei l-au prins pe batranul episcop, silindu-l prin batai crunte sa se inchine la idoli. 
    Nereusind, l-au aruncat in temnita. Numai ca si aici parintele convertea la credinta crestina. Eparhul auzind acestea s-a infuriat si a trimis noaptea calaul sa il scoata din inchisoare si sa-i taie capul.
    Aceasta este viata sfantului mucenic Valentin, episcopul Umbriei, pe care o citim in Vietile sfintilor pe luna iulie. De ce este legat totusi numele acestui mucenic de indragostiti, cum s-a ajuns la Valentine's Day si la acea formula ,,fii Valentinul meu"?
   Se spune ca imparatul Claudius daduse un edict prin care interzicea cununiile religioase ale soldatilor din armata sa, determinandu-i astfel sa se concentreze mai bine in batalii, nu sa le stea mintea la familiile lasate acasa.      Sfantul Valentin desi inaintat in varsta nu se temea de represalii si ii casatorea pe ascuns pe soldati. A incurajat dragostea curata binecuvintata de Dumnezeu si dupa cununie le daruia indragostitilor flori din gradina sa.Imparatul l-a acuzat de ,,cununare religioasa" si l-a trimis in temnita. De acolo, parintele a trimis celor pe care ii iubea mesajul ,,adu-ti aminte de Valentinul tau." Pentru ca sfintul a refuzat sa i se supuna si sa renunte la credinta crestina,  imparatul l-a torturat iar noaptea i-a taiat capul.
     Pina la urma, sfantul Valentin a fost un invatator al lui Hristos si a incurajat iubirea curata. Este protectorul indragostitilor, al povestilor care au ca finalizare unirea in sfinta Taina a cununiei.  Iar povestile cu inimioare si ursuleti de plus terminate intr-un budoar nu au nimic de-a face cu sfantul Valentin. E Valentine's Day fara un sarbatorit, ca un Xmas fara Hristos sau un Pasti doar cu iepurasi si oua rosii...
    
Acatistul Sf. Sfintit Mc. Valentin, episcopul Umbriei:
http://www.doxologia.ro/ceaslov/acatiste/acatistul-sfantului-mucenic-valentin-episcopul-umbriei

Foto: internet



2 comentarii:

  1. Totuşi ce treabă are sfăntul Valentin cu ziua îndrăgostiţilor,e venit obicei păgan din Europa,nare a face cu ortodoxia.

    RăspundețiȘtergere