vineri, 10 februarie 2017

Sfanta Teodora, imparateasa care a iubit icoanele

                Sf. Teodora imparateasa 
      Sfanta Teodora a fost sotia imparatului iconoclast Teofil. Spre deosebire de sotul ei, imparateasa venera icoanele in ascuns, de teama sa nu fie si ea ucisa.
     La moartea sotului sau, in anul 842, succesorul de drept al tronului a devenit fiul lor, Mihail, care insa era prea mic pentru a domni singur. Atunci Teodora s-a folosit de acest moment daruit de Dumnezeu pentru a reaseza icoanele la locul lor in Biserica. A convocat un Sinod in anul 843 sub conducerea patriarhului Metodie readus din exil si a reasezat icoanele in randuiala Bisericii.
     Este de remarcat ca in timpul acestui Sinod, imparateasa vaduva a staruit ca sotul ei sa nu fie anatemizat, dimpotriva sa fie pomenit la slujbe, afirmind ca s-a cait de iconoclasm pe patul de moarte. Dupa ce s-au facut rugaciuni staruitoare pentru sufletul lui Teofil, imparateasa si patriarhul au primit in vis instiintare de la Dumnezeu ca imparatul fusese iertat.
    Biruinta sfintelor icoane a fost vestita printr-un urias alai cu icoane care a strabatut strazile Constantinopolului in prima duminica a Postului Mare. Cultul icoanelor a fost complet restabilit: actiunea inceputa de sfanta imparateasa Irina era finalizata de o alta imparateasa.
       De atunci, in fiecare prima duminica din Postul Pastelui (denumita Duminica Ortodoxiei) este sarbatorita biruinta Ortodoxiei. Icoanele sunt in insasi esenta ortodoxiei, ca marturie a nasterii in trup a lui Dumnezeu Cuvintul si a Invierii Lui.
     Cinsprezece ani mai tarziu, Mihail se urca pe tron iar pe mama si pe cele patru surori ale sale le surghiuneste la manastirea Gastrion din Constantinopol. Fosta imparateasa nu se impotriveste. Considera ca si-a incheiat misiunea la tron restabilind ordinea in Biserica iar acum urma sa lucreze pentru mantuirea ei ca monahie. A murit la 11 februarie 867.
     Moastele sale au fost descoperite dupa cativa ani, intregi si neputrezite. Au fost pastrate in Constantinopol vreme de sase veacuri. Insa la trei ani dupa caderea Constantinopolului au fost mutate in taina in Corfu, impreuna cu moastele sfantului Spiridon, pentru a nu fi profanate de otomani.

  Sursa: Doxologia
http://www.doxologia.ro/viata-bisericii/locuri-de-pelerinaj/moastele-sfintei-teodora-imparateasa

Foto: internet














Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu