duminică, 5 februarie 2017

Sfanta Agata - alternativa la desfranare

                          Sf. Mc. Agata 
  
    Sfanta Agata a trait in timpul imparatului pagan Deciu. Acesta a declansat impotriva crestinilor o prigoana crunta: ei erau prinsi si ucisi fara mila. Agata se nascuse din parinti de neam bun si bogati. Fecioara era foarte frumoasa si ar fi putut sa se marite foarte usor cu un tanar bogat. Insa ea era crestina intr-ascuns si s-a hotarit sa isi inchine viata si fecioria ei mirelui Iisus Hristos.
     Ighemonul cetatii, Chintian, auzind de fata cea frumoasa si de neam bun, pofteste sa o aiba in iatacul lui. Planuieste sa o faca sa i se supuna din teama. Aflind ca este crestina, trimite soldatii sa o ia cu forta ca pe o ,,infractoare crestina" care era. Desi soldatii o asigura ca o vor duce cu cinste la voievodul lor numai sa se inchine la idoli, fecioara simte capcana care i se pregateste. Se roaga cu lacrimi Hristosului ei ca sa-i pazeasca intreaga curatia sufleteasca si trupeasca si pleaca spre moarte sigura.
     A fost dusa de soldati in casa unei femei bogate pe nume Afrodisia care sa ii indrepte atentia spre placerile vietii lumesti. Un soi de codoasa am zice...Femeia si cele cinci fete ale ei au incercat sa ii abata atentia Agatei de la intentiile sale curate oferindu-i haine si podoabe de pret, mancaruri in ospete alese, petreceri si tot ce si-ar mai fi putut dori o tanara de varsta ei.
     Nu au reusit nici cu dezmierdari si promisiuni, nici cu amenintari, spre marea suparare a lui Chintian care jinduia cu ganduri nu prea curate la nurii frumoasei fete. Chemand-o la el, a incercat sa o faca sa se lepede de credinta ei, nadajduind astfel ca isi va atinge scopul.
     Pentru ca Agata a fost de neinduplecat, a poruncit sa fie spanzurata goala de un lemn si sa fie batuta. A fost chinuita nemilos iar pieptul i-a fost taiat. Noaptea in temnita i s-a aratat sfantul apostol Pavel, cu doctorii in brate.
      Sfanta a crezut ca a venit un medic, insa i-a fost rusine sa-i arate pieptul gol, sfartecat de chinuitori.  Insa sfantul Petru cu un zimbet ii aduce vindecarea doar cu cuvantul, de la Hristos si dispare.
     Dupa patru zile Chintian o cheama iar la judecata. Vazand ca s-a tamaduit, in loc sa realizeze ca Dumnezeul ei facuse o minune, orgoliosul voievod pune sa fie in continuare chinuita. Un cutremur starnit ca din senin a tulburat multimea adunata care a cerut eliberarea sfintei Agata. Aceasta a fost dusa la inchisoare unde dupa ce s-a rugat, si-a dat sufletul in mainile lui Dumnezeu.

Foto: internet















  














Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu