sâmbătă, 6 februarie 2016

Icoanele lucreaza harul din noi

Sf. Inger pazitor (pictata de mine)

   Icoanele ,,lucreaza". Chiar daca sunt puse pe perete doar ca ornament dragut. Cel mai bine simt instinctiv sfintenia copiii. Ei au ,,antenele''receptarii Duhului Sfant mult mai nealterate decit adultii. Ati observat ca, atunci cind saruta o icoana, copiii se indreapta intotdeauna spre fata ei? Ba unii mai zelosi iau icoana in brate si o pupa de rasuna in toata biserica. Fac acelasi gest bucuros si curat ca si fata de parintii lor cand le saruta obrajii. Noi cei mari, constienti de pacatosenia noastra, ne aplecam si sarutam mainile, picioarele, vestmintele.
Iisus Hristos Copil (pictata de mine)

         Ingerasi, Iisus Copilas sau la 12 ani, Hristos binecuvantind copiii, sunt iconite pe care prefer sa le pictez mai ales pentru copii. Uneori lor li se pare ciudata icoana, dar ea are asupra lor o mare putere de atractie.
    Un copil cu o iconita deasupra patului sau nu prea se teme de intuneric sau de vreun bau-bau. Mai ales daca iconita este mai...pe limba lor. Desi copiii inteleg instinctiv icoana. Pentru ca au inimioarele mai receptive la sfintenie.
        Dulcea Sarutare (am pictat-o pe sticla)

      Oricum, indiferent de varsta, cred cu tarie ca o icoana ,,lucreaza''. De asta, indiferent cit de putin ,,dusa la biserica'' este persoana care imi solicita o icoana, chiar daca el o vede ca pe un tablou decorativ, o pictez intotdeauna cu simtul raspunderii. In primul rand nu fac un lucru de mantuiala ci pentru mantuire.
          Dulcea Sarutare (pictata de mine)

     Apoi nu e lucru de sagã sa pictezi un chip sfant! Cred ca acea sfintenie se va transmite lent, cu bunatate, cu dragoste. Hristos e un boier, vorba lui Stheinhardt. El bate la usa, nu da navala.
           Un copil care va deschide ochisorii pe o icoana se va intoarce mereu la imaginea calda din sufletul sau. Acolo va fi acasa.
Ingeras pentru fetite (am pictat-o pe sticla)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu