sâmbătă, 25 iunie 2016

Duminica Tuturor Sfintilor

            Duminica Tuturor Sfintilor
                          
  In fiecare an, in prima duminica de dupa Rusalii, ii serbam pe toti sfintii stiuti si nestiuti. Din toate timpurile si conditiile sociale. 
    In icoana apar puterile ceresti, proorocii Vechiului Testament, de-a dreapta si de-a stanga Mantuitorului Iisus Hristos se roaga smeriti ultimul prooroc vetero-testamentar, Sfantul Ioan Botezatorul, cu Sfanta Fecioara, apostoli, ierarhi, mucenici, marturisitori, sfinte femei, cuviosi ai pustiului, imparati.      Toti se circumscriu in jurul Mantuitorului asezat pe un curcubeu (simbolizand intreg Universul). Hristos tine Sfanta Evanghelie in mana stanga iar cu dreapta binecuvanteaza.
    Biserica din cer nu e despartita de Biserica de pe pamant. Pentru ca de fapt capul Bisericii intregi este Hristos.
     Sub picioarele lui Hristos se gaseste Tronul Hetimasiei, tronul Judecatii de apoi, acum gol. Sub cercul plin de sfinti se afla patriarhul Iacob cu cele 12 semintii, Avraam cu sanul doldora de drepti si intre ei, in mod paradoxal, talharul cel bun care si raiul l-a furat intr-al doisprezecelea ceas al vietii sale.
                     
      O, preafericiților, plăcuților lui Dumnezeu, sfinților toți, care stați înaintea prestolului Sfintei Treimi și va bucurați de fericirea cea negrăită! Iată acum, în ziua serbării voastre cea de obște, frații voștri cei mai mici, care aducem vouă aceste cântări de laudă și prin mijlocirea voastră cerem milă și iertare de păcate de la preabunul Dumnezeu. Că știm bine că toate câte voiți puteți cere de la Dânsul.
     Deci cu smerenie ne rugăm vouă ca să rugați pe Stăpânul cel milostiv să ne dea nouă duhul râvnirii voastre, spre paza sfintelor Lui porunci, ca, mergând pe urma voastră, să putem cu bună cucernicie și fără prihană să săvârșim călătoria vieții celei pământești, învrednicindu-ne întru pocaință a ajunge la locașurile raiului cele preaslăvite și acolo împreună cu voi să preaslăvim pe Tatăl și pe Fiul și pe Duhul Sfânt, în vecii vecilor. Amin.

 Manastirea Sihastria Tarcaului - Neamt (biserica mare are hramul Duminica Tuturor Sfintilor)

Foto: internet

















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu