marți, 21 iunie 2016

Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul (Sanzienele)

     Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul

     Sarbatoarea  nasterii Sfantului Ioan Botezatorul (praznuita la 24 iunie), este cunoscuta in popor si sub denumirea de Sanziene sau Dragaica. 
       Si cum intreg Cosmosul are legile sale tainice create de Dumnezeu, data nasterii celui mai important prooroc este in stransa legatura cu nasterea domnului Iisus Hristos asa cum se proorocise: ca Ioan trebuie sa descreasca pentru ca Hristos sa creasca. Pana la Sanziene ziua creste, la solstitiu atinge apogeul, iar la solstitiul de iarna ziua incepe sa creasca.
    Sfantul Ioan Botezatorul a primit binecuvantarea Mintuitorului inca din pantecele maicii sale, Elisabeta. Atunci cand Sfanta Fecioara merge in vizita la ea ca ruda ,,a auzit Elisabeta salutarea Mariei, pruncul a saltat in pantecele ei si Elisabeta s-a umplut de Duh Sfant" (Luca 1,41).
    Intalnirea dintre Maica Domnului si Sfanta Elisabeta 

    Si nasterea Sfantului Ioan Botezatorul a fost vestita de catre sfantul arhanghel Gavriil tatalui sau, proorocul Zaharia, in timp ce acesta slujea la templu. Zaharia si Elisabeta erau oameni inaintati in varsta, isi pierdusera demult speranta de a mai avea un copil. Ca si in cazul Sfintei Fecioare Maria (tot din parinti batrani), zamislirea nu s-a facut din dorinta trupeasca, a fost un dar de la Dumnezeu. Preotul Zaharia a fost pedepsit cu mutenia pentru ca s-a indoit de aceasta minune.
    ,,Si dupa ce s-a implinit vremea sa nasca, Elisabeta a nascut un fiu.(...) Iar cind a fost in ziua a opta, au venit sa taie imprejur pruncul si-l numeau Zaharia, dupa numele tatalui sau. Si raspunzand, mama lui a zis: Nu! Ci se va chema Ioan. Si au zis catre ea: Nimeni din rudenia ta nu se cheama cu numele acesta. Si au facut semn tatalui sau cum ar vrea el sa fie numit. Si cerand o tablita , el a scris, zicand: Ioan este numele lui. Si toti s-au mirat. Si indata i s-a deschis gura si limba si vorbea, binecuvantand pe Dumnezeu" (Luca 1,57-64).
    Icoana uneste momentul nasterii propriu zise a Sfantului Ioan cu momentul in care i se da numele. Desi din punct de vedere istoric s-au petrecut in zile diferite, ele apar impreuna in icoana.
             Nasterea Sf. Ioan Botezatorul 

    Dionisie din Furna in Erminia sa, o descrie asa: ,,Casa si Elisabeta zacand pe un pat in plapuma si inaintea ei o fata o apara cu aparatoarea. Si alte fete intra pe usa casei, tinand in maini bucate si le aduc inaintea ei. Si, aproape linga ea, alte fete scalda pruncul intr-un lighean. Si Zaharia sezand in jeț langa masa, scrie pe tablita: ,,Ioan este numele lui."
       O scena aproape casnica: Sfanta Elisabeta intinsa pe pat ca orice lauza, moasele in jurul ei, copilasul nou-nascut in patutul lui. Ca si in scena Nasterii Domnului, Sfantul Ioan bebelus are trasaturi de ,,prunc batran", trasaturi bine definite de copil sfant. Interiorul vazut din perspectiva inversa aduce in fata detaliile indepartate si se deschide privitorului. Este ca si cum actiunea s-ar desfasura afara, nu inauntru. Cladirea are pe ea un fel de cearsafuri, sugerand de fapt interiorul, ca intr-un cort. Preotul Zaharia, imbracat in vestmant preotesc, scrie pe o tablita numele copilului, in acest timp nesfarsit al icoanei.
    Sfantul Ioan Botezatorul se bucura de multa cinstire in Biserica. Alaturi de Maica Domnului mijloceste in rugaciune: Prietenul Mielului si Maica Sa, in icoana cunoscuta sub numele Deisis care se gaseste in fiecare biserica. Serbarea nasterii sfantului Ioan este prilej de bucurie. Cea a Taierii capului sau este prilej de tristete si zi de ajunare cu post negru.
Sfantul Ioan Botezatorul: icoane pictate de mine

Troparul Sfantului Ioan Botezatorul:
https://www.youtube.com/watch?v=rOTsh06vQWM

Foto: internet




















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu