duminică, 26 iunie 2016

Sfintii Petru si Pavel - sau despre convertirea maniei

  
Sfintii Apostoli Petru si Pavel 
(manastirea Sinai)
 
   Sfintii Apostoli Petru si Pavel (sursa: internet)
     Acesti sfinti sunt doua exemple despre cat de minunat lucreaza Dumnezeu in oamenii obisnuiti, pacatosi pe care nu doar ca ii mantuieste, dar ii ajuta sa devina si sfinti! Hristos le pescuieste sufletele cu blandete, cu dragoste, nu ca un stapanitor.
    Cei doi nu s-au nascut sfinti. Amandoi aveau o aplecare nativa catre manie, nerabdare si varsare  de sange. Insa amandoi erau sinceri in cautarea lui Dumnezeu si nu erau caldicei. ,,Stiu faptele tale; ca nu esti nici rece, nici fierbinte. O, de ai fi rece sau fierbinte! Astfel, fiindca esti caldicel - nici fierbinte, nici rece - am sa te vars din gura Mea” (Apoc 3 ,15-16).
     A nu se intelege ca iuteala devine instantaneu o virtute! Daca are inclinare spre rau nu, insa daca acest sange clocotitor este bine directionat, se transforma intr-o arma de temut impotriva pacatului. Sfantul Apostol Petru, fratele ,,Mergi înapoia Mea, satano! Sminteală Îmi eşti; că nu cugeţi cele ale lui Dumnezeu, ci cele ale oamenilor (Matei16,23).''
    Sfantul Apostol Petru, fratele Apostolului Andrei, era pescar. Hristos il cheama sa pescuiasca oameni impreuna cu El, in religia Iubirii. Desi avea familie (se mentioneaza ca soacra lui era bolnava de friguri), il urmeaza pe Hristos fara sa sovaie, impreuna cu fratele sau. 
Sfintii Apostoli Andrei si Petru (icoane pictate de mine)

    Il va marturisi ca Domn si Dumnezeu pe Hristos, iar pe baza acestei marturisiri de credinta, din Simon, El ii va schimba numele in Chifa (piatra) intr-un botez simbolic (Matei 16,15-19). 
    Mai incolo insa, cind Hristos le spune ucenicilor Sai ce va avea de patimit, Petru il ia deoparte si il dojeneste, ca sa nu i se intimple ceva rau. Hristos nu ezita sa il certe, folosind chiar un cuvant foarte greu: ,,Mergi înapoia Mea, satano! Sminteală Îmi eşti; că nu cugeţi cele ale lui Dumnezeu, ci cele ale oamenilor (Matei 16,23).''
     Petru va avea oscilatii de credinta, desi se vede in toate Evangheliile, cat de mult il iubea pe Invatatorul. Un exemplu graitor ar fi povestea mersului sau pe marea agitata: ,,În vremea aceasta, corabia era în mijlocul mării învăluindu-se de valuri, căci vântul era împotrivă. Iar la a patra strajă din noapte, a venit la ei Iisus, umblând pe mare. 
   Insă, văzându-L umblând pe mare, s-au spăimântat, zicând că este o nălucă, şi de frică au strigat. Dar Iisus le-a vorbit îndată, zicându-le: îndrăzniţi, Eu sunt, nu vă temeţi! Atunci Petru, răspunzând, a zis: Doamne, dacă eşti Tu, porunceşte-mi să viu la Tine pe apă. Iar El i-a zis: vino. Şi, coborându-se din corabie, Petru a pornit pe apă, ca să meargă la Iisus. Dar, văzând că vântul este puternic, s-a înfricoşat şi, începând să se scufunde în mare, a strigat şi a zis: Doamne, scapă-mă. Iar Iisus, întinzându-i grabnic mâna, l-a apucat şi i-a zis: puţin credinciosule, pentru ce te-ai îndoit? Şi intrând ei în corabie, s-a potolit furtuna (Matei 14, 24-32).'' 
    Cand soldatii au venit sa-L prinda, Petru sare sa-L apere pe Hristos cu sabia, desi stia ca se va intimpla asta. Ii taie urechea lui Malhus si mai tirziu se leapada de trei ori de Hristos, desi spusese ca-L va urma. Iuda il vinde, Petru il tradeaza. Vinovati sunt amandoi. Care este iesirea din impas? Pocainta. Petru a plans cu amar (Matei 26,75). 
     Si lui Iuda i-a parut rau, insa alege solutia cea mai facila pentru a scapa de suferinta si remuscari: se spanzura.
    La urma urmei, sfantul este un om pacatos care isi plange pacatele. Petru este repus in treapta de Apostol. Si Iuda ar fi fost iertat daca s-ar fi intors la Hristos. Pana la urma el avea patima banilor iar Petru pe cea a maniei. Sunt amindoua pacate pentru care poti ajunge lejer in iad. Insa unul plange iar celalalt abandoneaza lupta. Asta-i diferenta...
    Apostolul Petru va propovadui cu indrazneala dupa Pogorirea Duhului Sfant va fi rastignit cu capul in jos. Nu a vrut sa fie rastignit ca Mantuitorul din smerenie.
   Sfantul Apostol Pavel, numit Saul ,,pustia Biserica, intrand prin case si, tarand pe barbati si pe femei, ii preda la temnita (Fapte 8,3). Un adevarat terorist, am spune astazi. Mai ales ca, acest zelos ucenic al lui Gamaliel era ferm convins de adevarul zdrobitor al credintei sale, in numele careia facea atata varsare de sange. A fost partas si la uciderea tanarului arhidiacon Stefan, omorat cu pietre dupa moda vremii. 
      Dar pentru ca Dumnezeu priveste in inimile oamenilor, intr-o zi Saul il vede pe Hristos intr-o lumina ,,ca de fulger'' pe drumul Damascului si aude o voce care il intreaba: ,,Saule, Saule, de ce Ma prigonesti?" (Fapte 9, 3-4). La intrebarea ,,cine esti" raspunsul vine firesc si ii schimba intreaga viata: ,,Eu sunt Iisus pe Care tu il prigonesti. Greu iti este sa izbesti cu piciorul in tepusa" (Fapte 9,5).
    Convertit si botezat, Sfantul Apostol Pavel devine din prigonitor prigonit. Pentru ca va propovadui credinta printre alte popoare decat cel ales, a fost numit Apostolul neamurilor. De aceea el apare in icoane alaturi de ceilalti apostoli chiar in momente in care practic nu fusese - la Pogorirea Duhului Sfant de exemplu. Fiind roman va primi martiriul prin decapitare, iar moastele sale se vor odihni alaturi de ale prietenului sau, sfantul Apostol Petru.
    In icoane, cei doi doi sfinti apar in randul Apostolilor, fiecare binecuvantind cu dreapta si tinand Evanghelia in mina stanga. Sfantul Apostol Petru ,,era la chipul fetei alb, putin cam galben, plesuv si des la parul ce-i ramasese, cam crunt la ochi si rosu, carunt la cap si la barba, cu nasul cam lungaret, cu sprancenele inalte, la varsta om de mijloc, drept la stat." 
      Sfantul Apostol Pavel este descris si el in Sinaxar: ,,era plesuv la cap, vesel la cautatura,, cu sprincenele plecate in jos ,,alb la fata, barba ii era cam lunga cu cuviinta, cu nasul rotund si cuvios, la toata fata impodobit, cam carunt la cap si la barba, om sanatos cu virtutea, putin cam scurt la trup."
    In multe icoane, cei doi sfinti apar impreuna, imbratisati iar aureolele lor se unesc ca intr-o inima. E o icoana a iubirii unite in marea Iubire a lui Hristos. Iar prietenia dintre doi sfinti care il marturisesc pe Iisus Hristos este cea mai trainica.
       

 Sfintii Petru si Pavel (icoane pictate de mine)
   
Foto: internet

















22 de comentarii:

  1. sintem cu statui sfintite bisericesti,si socialiste, 1900-vesnic nu renuntam vesnic toata viata 1900-vesnic la acuzatii cu dosare cu sina plastic si circulare supervizate clasificate,la Nurnberg eu parintii bunicii[3] 1900-vesnic,amin.Doamne ajuta!...

    RăspundețiȘtergere
  2. sintem oameni normali,reci si fierbinti, nu caldicei eu cu parintii bunicii[3],1900-vesnic.vii si morti altminterea vesnic.comantul cioclean tiganesc toate la timpul lor normal noi 1900-vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  3. sintem cu frigul caldura normale natura watti menaj sanatate[avem toti comun toti, chiloti batice,ciorapi,maiouri,batiste calcate spalate scolar militie sovietica,normale comanturi,patrate cu colturi,spalate in fiecare zi cu basici sapun calcate,,rusesti pe noi noi curate eu ,parintii[bunicii[3],1900-vesnic,si umbrele pe cap rusesti fiecare gratuit bisericesti,manusi,la fel noi curate fiecare vesnic,,la timp,,1900-vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  4. avem toti eu cu parintii aceleasi flori la biserica si sefi sa ne stie cu flori pe toti crestinii la biserica si sefi pe mine si parintii cu serele Codlea la fel aranjate 1900-vesnic toti comun vesnic parfum vesnic de sf Paste.

    RăspundețiȘtergere
  5. are patriarhul dosarul meu are toate inregistrarile video ale Logicii de a 10a cat pe cat sume legea Mislea 1900-vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  6. semnai iscalit votat regimul comunist constitutional in sat si satele proprietatii noastre cu motivul legal real corect 1900-vesnic[la Primarie aici sat edil local vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  7. are Romsilva faptele marturiile credinta minunile viziunea religia traditiei greco-catolice invatatura mea steno aici lob temporal ei marturi logica a 10 a ,,obiectul,,invocarile reflexul conditionat 1900-vesnic medicina generalista pe grupe sangvine[sa stie lemnele cum,,1900-vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  8. sint afacerile cu geanta croitoria mea la Romsilva la robot caseta TESA cu imaginea mea inaxa 1900-vesnic[le dau iscalitura sa-si ia 1900-vesnic indiferent],vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  9. sint cartile mele la Suedezi fapte noaptea meditatia celesta Zen,agricole[unde timp mod fel culoare miros rogvaiv pret ] 1900-vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  10. sint circularele dosare ale parintilor eu,noastre clasificate supervizate calificate,nu renuntam niciodata la acuzatii la Hidroelectrica si CEZ 1900-vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  11. sint dosarele toate supervizate clasate clasificate eu parinti sot aici casa nu renuntam vesnic la acuzatii la Romsilva[ULPIA TRAIANA SARMIZEGETUZA]1900-vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  12. Romsilva are dosarul nostru comun scolar rusesc schema logica eu parintii sotul 1900-vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  13. noi Rad.si Varzar...avem Proiect comun Gorchi cu Lenin cu Nist...1900-vesnic corect...la Romsilva vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  14. sint toate dosarele clasificate supervizate ale mele sot parinti,bunici[3], nu renuntam niciodata la acuzatii la Holywood,la Demografie aici sat si oras Brez vesnic.1900-vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  15. sintem comunisti,verzi inseriati adas dusmani proscrisi motivele gat credem in verde sintem nazisti de 10 eu parintii sotul bunicii 1900-vesnic[cu martori de buna credinta tribunal vesnic fiecare].

    RăspundețiȘtergere
  16. avem morminte date din obcina personala la patriarh ca Samoil,,caiet video culte eu parintii bunicii[3] sotul sora unchiul, la Bistrita VL ,Biserica Romana,Ostrv,Teoctist si restul toate ale mele dsemnate iscalite de ieromonah Frasn,,1900-vesnic[da].

    RăspundețiȘtergere
  17. au oamenii circularele noastre dosarele plastic si cu sina si foliile de la politie ale mele parinti sot bunici[3],supervizate clasificate nu renuntam niciodata la acuzatii,verde comuniste naziste,,scrise corect in romana de la politie 1900-vesnic la avizier Sfat Popular vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  18. este matematica mea in partid rus imagini vesnice rare surprinse tacut,Trotchi-lemne,iscalesc chitanta sa fie ai lor sa mince cu ei,sint documente caligrafice tipizate 1900-vesnic ms-dos md si work vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  19. sint R.M cnp croitor bisericesc ca Tunz...il votez pe Tunz.croitor la sf Sinod ortodox 1900-vesnic.decretul 412/512...1900-vesnic robotizare vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  20. este robotica mea la Frasin tot sartul viu Daniel cel Viu,sfantul bine rau fericire justitie sa mince ei cu ei iscalit chitanta ai lor gratuit 1900-vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  21. este macheta mea in consistoriu bine fericre rau justitie croitoria gard Sv.Hass abate 1900-vesnic ale mele fecioara R.M cnp, 1900-vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  22. sint parele noastre colective rude eu parinti la IPJ Vilcea privitor la operator Ghin.....descarcam valuta la PTTR[Carduri lunare,1900-vesnic la Buget] 1900-vesnic[au CEASUL nostru ROBOT 1900-vesnic gratuit].

    RăspundețiȘtergere