sâmbătă, 4 iunie 2016

1. Un sfant al oamenilor moderni : Sfantul doctor Luca al Crimeii (viata, fotografii de epoca si icoane)

Sf. Luca al Crimeii (icoana pictata de mine)


  Multumesc Paginilor Sfantul Luca al Crimeii si Coltul cu icoane de unde am preluat cele mai multe imagini.
     Sfantul Luca al Crimeei s-a nascut in anul 1877, intr-o familie cu nobile radacini stramosesti, de aceea a primit o educatie aleasa. Tanarul Valentin Voinolasenetki (dupa numele de mirean) s-a indreptat mai intai catre Academia de Arte Frumoase din Kiev. Dar simtind ca dorinta de a-si ajuta semenii este mai mare decit talentul, va renunta la pictura in favoarea Facultatii de Medicina din Kiev.
     In anul 1904, in cadrul razboiului ruso-japonez, va face voluntariat la Crucea Rosie pe post de medic chirurg. Aproape un an va munci in mai multe spitale din tara, intr-o saracie lucie. Intre timp se va casatori cu Ana, cu care va avea patru copii.
     In anul 1916, doctorul Valentin isi publica experientele medicale intr-o carte care va deveni de referinta in istoria medicinei: ,,Eseu despre chirurgia infectiilor septice.''
    Peste un an se stabileste cu familia in orasul Taskent, unde primeste postul de medic-sef al spitalului din localitate. Din pacate sotia sa se imbolnaveste si moare, sfantul ramanand cu cei patru copii.
    Dumnezeu il ajuta prin persoana unei infirmiere care va deveni sprijinul sau de nadejde in cresterea copiilor.
    Intr-o zi, episcopul locului il cheama la el si ii spune: ,,Doctore, trebuie sa deveniti preot!'' Medicul face ascultare si astfel in anul 1921 este hirotonit. Slujirea preoteasca nu l-a impiedicat insa in misiunea de medic.
       In scurt timp parintele Valentin se calugareste primind numele de Luca, intocmai cu sfantul Apostol, doctor si pictor. In anul 1923, parintele Luca ajunge episcop al regiunii Taskent. Pentru acest ,,afront'' adus regimului, va fi arestat de bolsevici.
     Urmeaza un lung sir de pribegie si suferinte indurate in inchisorile sovietice. Fiind un chirurg de exceptie, sfantul Luca opereaza in spitalele inchisorilor unde este purtat. Fiecare operatie incepe si se sfarseste cu o rugaciune catre Maica Domnului, iar dezinfectarea cu iod se facea in semnul Sfintei Cruci, ca binecuvantare.
     Bolsevicii il trimit pana la Cercul Polar de Nord, urmind sa fie exilat in regiunea Arhangelsk pentru inca aproape trei ani. Dupa aceea urmeaza al treilea exil, in Siberia. De la atitea batai si chinuri sfantul este tot mai slabit si orbeste la ochiul drept.
      In anul 1946, dupa terminarea perioadei de detentie de 11 ani, datorita meritelor deosebite in domeniul medical (recunoscute chiar si de comunisti), cit si pentru lucrarea despre infectiile septice, sfantul va primi premiul Stalin. Banii primiti ii va imparti ca premiu orfanilor de razboi...
     In acelasi an, sfantul este numit arhiepiscop de Simferopol si Crimeea. Chiar daca a indurat prigoana regimului ateu, sfantul Luca nu s-a temut sa isi duca pina la capat crucea, ramanind in verticalitatea misiunii sale. 
    A redeschis multe biserici inchise de comunisti, a scris lucrari teologice de mare profunzime, i-a intarit pe credinciosi in acele vremuri tulburi si i-a adus pe multi la Ortodoxie.
      Pe de alta parte a vindecat si salvat de la moarte mii de vieti aflate in conditii mizerabile, facand adevarate minuni. Tehnicile sale medicale revolutionare au fost recunoscute pe plan mondial si au castigat multe premii stiintifice. 
    Ultima incercare a fost pierderea vederii. Insa nu si-a abandonat credinta si spunea : ,,Cel ce si-a inchinat viata Domnului nu poate fi niciodata orb fiindca Dumnezeu ii da lumina la fel cu cea de pe Tabor." 
    La 11 iunie 1961, Sfantul Luca al Crimeei pleaca la Dumnezeu pe care L-a slujit toata viata. Un stol urias de porumbei a urmat in chip minunat cortegiul urias de oameni care l-au condus pe ultimul drum. Comunistii nu au mai putut opri evlavia oamenilor.
    Pe 17 martie 1996, osemintele Sfantului Luca al Crimeii au fost dezgropate, in prezenta a 40.000 de oameni. Moastele sale izvorau o mireasma cereasca de negrait, iar inima sa a ramas intreaga, neputrezita. In ea L-a purtat Sfantul toata viata pe Hristos. Sfintele sale moaste sint asezate in Catedrala Sfanta Treime din Simferopol (Ucraina).

Mai jos gasiti Acatistul Sfantului Luca al Crimeii:

https://m.youtube.com/watch?v=rIJxwL3Ai6Y

Am iubit pătimirea, fiindcă minunat curăţeşte sufletul!

 Fotografii din viata Sfantului Luca al Crimeii







   


















  Casa in care a locuit Sfantul Luca al Crimeii

                   Icoane ale sfantului







Particele de sfinte moaste: Biserica Serban Voda Bucuresti

Restul imaginilor: internet











    




















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu