vineri, 27 mai 2016

Mic Dictionar 7. Semnificatia culorilor in icoane: alb si negru

         Schimbarea la Fata - Teofan Grecul

       Albul este suma tuturor culorilor. ,,Simbol al netemporalitatii, albul era culoarea atribuita zeilor din cea mai indepartata antichitate. Cuvintul tibetan  hot-tkar inseamna ,,Alb si unul'' referindu-se la unitatea lui Dumnezeu. Vergiliu descrie pe zeul Pan (care inseamna ,,totul"), izvor de viata, ca fiind,, alb ca zapada" (Georgicele, cartea a III-a, vers. 391).   
    La celti, preotii sau druizii sunt imbracati in alb. Vechii egipteni considera albul ca pe o culoare vesela si norocoasa. Ei isi acopera mortii cu giulgiuri albe pentru ca moartea separa lumina de intuneric, sufletul de trup. Culoare a mortii in Africa neagra, albul slujeste si sa alunge moartea.
    La crestinii primelor secole, botezul se numea ,, luminare". Noul botezat imbraca vestminte de un alb stralucitor, ca semn al nasterii sale la o viata adevarata. Albul este de acum inainte culoarea Revelatiei, Harului si Teofaniei." ( Michel Quenot - ,,Icoana, fereastra spre absolut")
              Invierea Domnului (detaliu)
     Albul este culoarea vestmintelor lui Hristos la Inviere (daca nu sunt lucrate cu fire stralucitoare de aur). Vestmintele preotilor in perioada pascala sunt albe, la fel si dvera de la usile imparatesti, contrastand puternic cu negrul din timpul Postului Mare. Ingerul care a vestit mironositelor Invierea este imbracat in alb.
                      Invierea Domnului
    Pictarea chipurilor se finalizeaza prin punerea luminilor. Teofan Grecul a accentuat-o intr-o nota specifica lui, usor dramatica: luminile de pe chipuri au tuse hotarite de un alb stralucitor.
                 Nasterea Domnului
    La Nastere Pruncul este infasat in alb iar Hristos este pus in mormantul negru invelit in lintoliu alb. Pestera unde S-a nascut este neagra, la fel si iadul in icoana Pogorarii la iad. In icoana Schimbarii la fata, Hristos este imbracat intr-un vestmint de un alb stralucitor. Lazar iese din mormantul negru, infasurat ca o mumie alba.
        Sfant Inger (detaliu) - Teofan Grecul      
    Astfel culoarea neagra simbolizeaza atat moartea (mormantul) cat si speranta in inviere. Miezul pamantului in care germineaza bobul de griu care moare si invie, este negru.
                      Invierea lui Lazar
    Albul este culoarea Invierii, este puritatea luminii harului dumnezeiesc. Vestmintele albe sunt purtate de catre cler la mari Praznice imparatesti: Botezul Domnului si Schimbarea la Fata, pana la odovania lor. Si la inmormantari se poarta vestminte in culori deschise, ca marturie a credintei in Inviere.

    Foto: internet                              
    










Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu