duminică, 13 martie 2016

Mic Dictionar 2. Despre chipurile sfintilor

        Sfantul Apostol Pavel (detaliu - fresca)

   In icoana, fata sfantului domina totul. Ea constituie punctul maxim de interes, chiar masuratorile care se fac pentru desen iau ca reper capul. Chipul este foarte important. De aceea icoanele cu ferecatura pastreaza descoperita pictura. ,,Grecii din antichitate considerau sclavul ca fiind aprosopos, adica fara fata. Or, luand chip omenesc,Dumnezeu ne restituie o fata dupa chipul Sau, noua, celor inlantuiti (aprosopoi) de pacat". (Michel Quenot)
   Desi icoana este diferita de portretul laic, totusi sfintii pictati seamana izbitor cu modelul lor viu. Avem destule exemple de sfinti care au fost fotografiati in timpul vietii iar icoana seamana foarte tare cu pozele (sfintul Nectarie de exemplu). Prima icoana - a Maicii Domnului, a fost pictata de sfantul Apostol Luca (a fost si pictor si medic).
       Maica Domnului cu Pruncul (detaliu)
   Cu toate ca recunoastem sfintii din icoane, ei sunt transfigurati, prefigurind astfel lumea cealalta. Ochii, nasul, gura, barbia totul e altfel, incadrindu-se in firescul Raiului.
        Maica Domnului (Detaliu din Deisis)
   Tenul are o culoare apropiata de brunul pamantului. Din ebraicul adamah=pamant. Stramosul Adam insumeaza intreaga omenire. Iconarul foloseste pigment natural, organic, chiar pamanturi. Lumina se raspandeste pe chip ca un rasarit de soare in pete molcome de ocru, punctate in zonele mai luminoase de un alb stralucitor: la colturile ochilor, gurii si nasului, la barbie si pe frunte.
                   Plangerea Domnului
    Ochii sunt larg deschisi, arcada puternic arcuita. ,,Ochii mei sunt pururea spre Domnul" ( Ps. 24,15). Sfintii batrani au obrajii si fruntea bradate de riduri, sprancenele albe si stufoase, dar lipsite de tragism. Parul si barbile sunt stilizate, sfintele au capul acoperit. Gura fin conturata nu are senzualitate. Urechile sunt rasucite in fata ca niste palnii. Nasul este alungit si subtire. Gura tace, urechile asculta, nasul simte doar mireasma Duhului.

             Sfantul Nectarie: foto si icoana

     In descoperirea avuta de Motovilov, Sfantul Cuvios Serafim de Sarov ii apare invaluit intr-o lumina de nedescris, aceeasi lumina pe care au vazut-o Apostolii la Schimbarea la Fata. Aureola este de aur pentru ca aurul simbolizeaza cel mai bine Lumina. Este ca un cerc in jurul capului, cercul neavand nici inceput nici sfarsit. ,,Atunci, dreptii vor straluci ca soarele in Imparatia Tatalui lor." (Matei 13,43)
   Fata devine punte de comunicare. David dialogheaza cu Dumnezeu in Ps.26,8-9: ,,Tie Ti-a zis inima mea: fața mea ai cautat-o, fața Ta, Doamne, o voi cauta. Fața Ta sa nu Ti-o intorci de la mine si sa nu Te abati in mânie de la robul Tau."
                Mantuitorul Iisus Hristos
    Iconarul a gasit o modalitate de a descrie lucrurile spirituale, nu degeaba icoana este denumita si ,, Biblia nestiutorului de carte". Canoanele nu il ingradesc, tocmai ele sunt cele care ii ofera alfabetul.

Foto: internet

















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu