vineri, 18 martie 2016

Mic Dictionar 3. Despre trupurile sfintilor - estetica ,,anormalitatii"

                             Adam si Eva  

                 Botezul Domnului - fresca 
 
     Icoanele nu sunt o imagine a omului cum este, ci a omului cum va fi. Este o deosebire importanta fata de tabloul religios, unde modelele sfintilor erau oameni obisnuiti, adesea pacatosi, iar pictura nu ii transfigureaza. Pictorul laic se concentra pe trasaturile chipului, pe liniile muschilor, pe felul in care cadea lumina pe model. In icoane se porneste de la infatisarea reala, istorica.
      Si despre Iisus Hristos avem date cat se poate de concrete. Aceste date sunt stranse in manuale numite Erminii. Doar ca limbajul iconografic reda realitatea spirituala. Iar o realitate care depaseste granitele vazutului cu ochii trupesti, nu poate fi imbracata decat in forme speciale. Iar ortodoxia a avut aceasta revelatie aducindu-ne in mijlocul sfinteniei cu delicatete.
                 Necredinta  lui Toma 
      Si unii termeni ortodocsi suna mai spiritualizat. De exemplu corpul este  numit trup, fata chip, spiritul duh. Trupurile sfintilor in icoane sunt si ele transfigurate. Dupa Inviere, Hristos Si-a pastrat trupul omenesc material, fiind pipait de Toma la indemnul Domnului: ,,Adu degetul tau incoace si vezi mainile Mele si adu mana ta si o pune in coasta Mea si nu fi necredincios, ci credincios." ( Ioan 20,27)
    Totodata Hristos a trecut prin usile incuiate: ,,Si pe cand vorbeau ei acestea, El a stat in mijlocul lor si le-a zis: ,,Pace voua"  (Lc. 24,36). Ca sa se convinga ca nu e duh, Hristos indeamna iar la convingerea prin simturi: ,,pipaiti-Ma si vedeti, ca duhul nu are carne si oase, precum ma vedeti pe Mine ca am" ( Lc. 24,39).
    Altfel de trup. Dupa invierea lui Hristos, ceva s-a schimbat fundamental in genetica Creatiei. ,, Pentru ei Eu Ma sfintesc pe Mine Insumi, ca si ei sa fie sfintiti intru adevar'' (Ioan 17,19).  De aceea icoana nu vorbeste prin instrumentele artei acestei lumi. Trupurile sfintilor sufera de o restructurare totala, viata interioara izbucneste inafara, sfintenia devine vizibila. Lucrarea Duhului Sfant asupra omului ii ofera un trup nou, conform curatiei pe care o poarta.
                         Sf. Ap. Toma 
  Un Sfant Parinte spunea ca ,,Dumnezeu S-a facut Om, pentru ca omul sa se poata indumnezei." De aceea trupurile par imateriale, ne-tridimensionale, mult alungite, subtiri.
                   Rastignirea Domnului
     Mainile au degete prelungi si foarte expresive. Chipul si mainile domina icoana, de asta iconarul le acorda o atentie aparte. In trecut, un mester iconar cu experienta isi lasa ucenicii sa lucreze la vestminte insa el lucra la chipuri si la maini. Doar invataceii mai inaintati aveau acest privilegiu.
    Vestmintele sunt drapate fara a dezvalui. Nici ele nu au clar-obscururi, doar accente de lumina pe blicurile cutelor. Intr-o lume a Luminii, intunericul nu-si afla locul.

Foto: internet





   

Un comentariu:

  1. Minunat! Cuvinte frumoase, simple si clare. Dar cata adancime! Recititi si neindoielnic o veti simti.

    RăspundețiȘtergere