luni, 7 martie 2016

Icoanele maternitatii

           
              Dulcea Sarutare: Sursa: internet

     Dulcea Sarutare (icoana pictata de mine)

   Sf. Ana cu Prunca Maria (sursa: internet)
     Prima icoana a maternitatii absolute care ne vine in minte este cea a Maicii Domnului cu Pruncul Iisus, apoi cea a Sfintei Ana cu Prunca Maria.
    Denumita in franceza Notre Dame de Compassion, Notre Dame de tandresse, in germana Die Gottesmutter der Rubrung, in engleza Our Lady of Tenderness, in rusa Umilenie si in italiana Madonna dell' Affeto, acest tip iconografic este plin de duiosie. In greceste este Glykophilousa - Mama care iubeste dulce, Gladkoe Lobzanie, Die Liebkosende.
     La noi s-a inradacinat traditia Maicii Domnului Induratoarea, Dulcea Sarutare.Originea  icoanei Maicii Iubitoare (Eleusa) este bizantina. A cunoscut o mare raspindire in Rusia fiind preluata si in Moldova inca din vremea Sfintului Voievod Stefan cel Mare si a lui Petru Rares.
     Eleusa va cunoaste citeva nuantari: Maica Domnului a Patimilor, Maica Jeluitoare linga Crucea Fiului sau, Galactotrophousa (Cea care alapteaza). Chiar si icoanele in care maiestatea si severitatea didactica sint inlocuite de duiosie pot fi incadrate in aceasta tipologie. Icoana Maicii Domnului cu Pruncul este si simbolul Mirelui Hristos unit cu Biserica Sa.
  Maica Domnului este mama noastra, a tuturor. Parintele Arsenie Papacioc spunea ca Maica Domnului nu se supara pe cei care ii cer ceva, ci pe aceia care nu ii cer niciodata nimic. Cea mai scurta rugaciune romaneasca este ,, Doamne, Maica Domnului!"
 
   Maica Indurarilor (icoana pictata de mine)




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu