marți, 6 decembrie 2016

Sfanta Filofteia - fetita mucenica

      
                       Sfanta Filofteia
    Sfanta Filofteia s-a nascut la inceputul veacului al XIII-lea in orasul Tarnovo, capitala imperiului romano-bulgar condus de fratii Petru si Asan. 
    A fost numita Filofteia care in greceste inseamna iubitoare de Dumnezeu. Mama ei, romanca din sudul Dunarii, era o femeie blanda si evlavioasa. Copila ii semana la virtuti si la credinta, de aceea de micuta a sadit in inimioara ei de copil dragostea de Dumnezeu insotita de fapte bune.
    Din pacate mama sa a murit cand era inca mica. Tatal ei s-a recasatorit, iar mama vitrega nu o putea suporta pe Filofteia. A inceput sa il intarite si pe tatal ei, ajungand sa o ocarasca si sa o bata amandoi, punand-o la tot felul de munci. Desi era tare blanda si ascultatoare, parintii ei o chinuiau si o injoseau tot mai mult, punand-o la munci nepotrivite cu varsta ei frageda.
    Fetita nu era ca toate celelalte de varsta ei: ii placea sa mearga la biserica, ii placea rugaciunea si nu se juca impreuna cu ceilalti copii, preferind insingurarea cu Hristos. Iar asta nu facea decit sa ii intarite pe parintii ei.
     Vorba care a miscat cel mai mult inima sfintei Filofteia a fost una din Fericirile rostite de Mantuitorul Iisus Hristos: ,, Fericiti cei milostivi, ca aceia se vor milui." De aceea era foarte milostiva cu toata lumea. Daruia oricui i-ar fi cerut ceva, chiar si hainele de pe ea, dezbracandu-se cu seninatate. Acasa adesea era batuta crunt din cauza asta: cu biciul, cu lemne, cu pumnul in spate, cu palma peste obraz, era tarata de par...      
     Filofteia nu cartea niciodata, nici cand era batuta, nici cind era pusa la treburi grele, ca o sluga. Poate pentru multi dintre contemporanii nostri pare ciudat un astfel de comportament. Insa fetita aceasta era foarte matura pentru virsta ei si tot ce facea, facea dintr-o mare dragoste pentru Dumnezeul ei. Nu s-a revoltat, nu s-a plans si nu a abandonat niciodata milostenia.
    De la moartea mamei ei naturale si pina la virsta de 12 ani, copila nu a avut deloc o viata buna alaturi de tatal si mama ei vitrega.
   Printre treburile pe care era nevoita sa le faca, sfanta Filofteia trebuia sa ii duca tatalui sau de mancare la cimp. Insa ea, dupa obiceiul pe care si-l facuse, dadea din mancarea tatalui sau amaritilor flamanzi pe care-i intalnea pe drum. A facut asta mai multe zile la rind, iar tatal ei a ramas mai mult flamand. Furios, si-a certat sotia ca il lasa flamand, insa ea s-a aparat dand vina pe fata lui.
Moastele Sfintei Filofteia

    Omul s-a hotarat sa o urmareasca pe ascuns, ca sa vada ce face cu mancarea. Fata a inceput sa imparta din mancare saracilor care stiau ca nu ii lasa niciodata flamanzi. Tatal ei a fost orbit de furie si, nemaiavind rabdare sa o apuce de par si s-o bata cu salbaticie cum ii era obiceiul, a aruncat in ea cu barda de la briu. Filofteia s-a prabusit si a murit imediat.
    Trupul ei cel cazut din care inca mai curgea sange a inceput sa straluceasca, incat si locul de jur-imprejur il lumina. Speriat de acea lumina cereasca si de moartea ei neasteptata, ucigasul tata a incercat sa o ridice de acolo.
    Insa nu a putut sa il atinga, nu putea nici macar sa se apropie. Atunci a alergat la arhiepiscopul si mai marii cetatii si in scurt timp, o multime de preoti si credinciosi cu faclii aprinse si cu tamaie au inconjurat-o. Vazandu-i trupul atit de stralucitor, si-au dat seama ca aveau in fata lor o micuta mucenica. Au vrut sa o ridice ca s-o duca in cetate, insa trupul ei se facuse atat de greu, incat nu o puteau ridica in nici un chip.
 
Biserica de la Curtea de Arges (sursa: Doxologia)
    Inspirati de Dumnezeu, au inceput sa o intrebe pe sfanta Filofteia unde ar dori sa i se duca moastele. Au pomenit o multime de biserici, dar trupul ei plapand era in continuare greu ca o stanca. Cand s-a pomenit in treacat biserica Domneasca din Curtea de Arges, trupul ei a devenit usor ca un fulg. Radu Voda care domnea atunci in Tara Romaneasca, a primit cu multa bucurie darul trimis de Dumnezeu. Iar Sfanta mucenica Filofteia a ramas de atunci la Curtea de Arges. 
  
Sursa: Doxologia
http://www.doxologia.ro/viata-sfant/viata-sfintei-mucenite-filofteia-de-la-curtea-de-arges

Foto: internet
























Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu