sâmbătă, 3 decembrie 2016

Sfanta mucenica Varvara: frumoasa fecioara in fata careia muntele se despica

                Sf. Mare Mc. Varvara
      Sfanta Varvara s-a nascut intr-o familie bogata, in vremea imparatului pagin Maxentiu. Ramanand orfana de mama, a fost crescuta doar de tatal sau, Dioscor, inconjurata de bone si slujnice. Pentru ca era de o neobisnuita frumusete, tatal ei a zidit un turn unde a inchis-o impreuna cu servitoarele ei, pentru a nu fi vazuta de ochii muritorilor de rind.
     Fata inchisa in turn, prizoniera propriei sale frumuseti, cugeta adesea la maretia creatiei, ea care nu vedea decit chipul slujnicelor si al tatalui sau si peisajul de pe ferestre. Le intreba pe femeile care o slujeau cine o fi facut oare natura, luna si stelele. Raspunsul lor nu o multumea. Nu, nu se putea ca zeii ciopliti de miini omenesti sa creeze atita frumusete. Asa a inceput ea a se gindi la Dumnezeul pe care nu il cunostea dar pe care incepuse sa il iubeasca.
    De aceea, atunci cind tatal sau i-a vorbit de casatorie, Varvara l-a amenintat ca se va omori daca o va sili spre maritis. Speriat, Dioscor a lasat-o in pace.
  A plecat intr-o calatorie, dandu-i libertatea fetei sa poata iesi din turnul unde fusese izolata. Se gandea ca poate asa o sa vada si ea cum e sa traiesti in lume. Insa fecioara a inceput sa caute informatii despre Adevaratul Dumnezeu. Asa a cunoscut niste fecioare crestine care i-au vorbit despre Iisus Hristos, Cel pe care inima ei Il cauta. Afland de trecerea unui preot crestin din Alexandria, Varvara l-a chemat in taina pentru a afla mai multe.
      Preotul a venit, i-a vorbit despre Adevaratul Dumnezeu apoi a botezat-o. Astfel, ravna si iubirea tinerei s-a indreptat catre Iisus Hristos, careia i s-a fagaduit mireasa.
    In acest timp, tatal ei poruncise la plecare sa se zideasca o baie frumoasa pentru fiica sa. Vazind ca baia avea doar doua ferestre, Varvara a spus lucratorilor sa faca trei, dupa chipul Sfintei Treimi. Apoi a urcat in turnul sau, asteptandu-si tatal in post si rugaciune, gandindu-se mereu la Dumnezeul Cel Adevarat, in timp ce lumea din jurul ei se inchina la idoli.
    Reintorcandu-se Dioscor acasa, a vazut ca porunca lui fusese incalcata de muncitori: in loc de doua ferestre, ei facusera trei. Afland ca fiica lui cea iubita dorise o fereastra in plus, a vrut sa afle pricina.
     Asa i-a vorbit Sfanta Varvara tatalui sau (care era un inversunat idolatru) despre Sfanta Treime si credinta crestina. Dioscor s-a maniat peste masura si a scos sabia ca s-o injunghie. Sfanta Varvara a fugit de el pina a ajuns in fata unui munte de piatra. Aici s-a rugat Dumnezeului ei pentru ajutor si indata stanca s-a despicat, lasind-o sa intre in maruntaiele lui. Asa a urcat ea pina in virful muntelui, ascunzindu-se intr-o pestera de piatra.
    Dioscor cu sabia scoasa si-a urmarit fiica; insa ea disparuse ca prin farmec. Orbit de furie a cautat-o peste tot. Dand de doi pastori care isi pasteau turmele, i-a intrebat daca nu au vazut o fecioara frumoasa. Unul din ei, milos, a vrut sa o apere si a zis ca nu a vazut-o. Celalalt insa i-a aratat pestera unde ea se ascunsese. Pastorul cel nemilos a fost pedepsit pe loc, transformandu-se intr-un stilp de piatra, iar oile lui in lacuste. 
    Tatal ei a gasit-o in pestera unde se ascunsese de furia lui si a batut-o crunt, a calcat-o cu picioarele si a tarat-o de par pana acasa, pe calea mai aspra. A inchis-o intr-o camera intunecata fara mancare si apa. A mers la ighemonul locului, Marcian, unde a vadit-o ca e crestina, cerandu-i sa o intoarca la credinta in zei si idoli.
    Infatisarea unei fete atat de frumoase, l-a tulburat pe ighemon care a incercat din rasputeri sa o faca sa se lepede de credinta ei. Sfanta Varvara i-a vorbit despre Dumnezeul Cel Adevarat, dar nu a facut decit sa-l manie foarte tare. 
     A poruncit sa fie dezbracata si batuta cu vine de bou, pana cind s-a inrosit pamantul de sangele ei, apoi i-au frecat ranile cu tesaturi aspre. Azvarlita in inchisoare mai mult moarta decat vie, sfanta Varvara s-a rugat cu ultimele puteri. Atunci i S-a infatisat Insusi Mantuitorul Iisus Hristos Care a intarit-o si a vindecat-o.
    A doua zi s-a infatisat teafara la judecata, dand slava lui Dumnezeu. Atunci Marcian a poruncit sa fie aspru chinuita: sa fie strunjita cu unghii de fier, sa i se arda coastele cu faclii aprinse si sa fie lovita in cap cu un ciocan. I s-a alaturat sfintei si o femeie pe nume Iuliana, care a patimit alaturi de ea. Li s-au taiat si sanii, ca sa sufere mai mult.

Patimirea Sfintei Varvara (Sursa: Doxologia)
       Mai mare suferinta a fost atunci cand ighemonul a poruncit ca sfanta Varvara sa fie purtata goala pe strazi, pentru a fi badjocorita. Insa ea s-a rugat Mirelui ei ca sa o acopere si un inger de lumina a acoperit-o cu mantia sa.
    Neputincios, Marcian a poruncit sa le fie taiate capetele. Calaul Sfintei Varvara a dorit sa fie chiar tatal sau. Insa inainte de moarte, Sfanta Varvara s-a rugat lui Dumnezeu pentru un dar pe care dorea sa il faca acelor credinciosi care ii cer ajutorul.
      "Dumnezeule Cel fără de început, Care ai întins cerul ca un acoperământ şi pământul l-ai întemeiat pe ape, Cela ce răsari soarele Tău spre cei buni şi spre cei răi şi dai ploaie peste cei drepţi şi peste cei nedrepţi, Tu şi acum auzi-mă pe mine, roaba Ta, care mă rog către Tine. Ascultă-mă, o, Împărate, şi dă darul Tău la tot omul, care mă va pomeni pe mine şi pătimirile mele. Să nu se apropie de unul ca acela boală năpraznică şi moarte neaşteptată să nu-l răpească pe el; pentru că ştii Doamne, că trup şi sânge suntem şi lucrul Preacuratelor Tale maini."
    Ighemonul si Dioscor au murit la scurt timp ucisi de fulgere care i-au ars, astfel incat nici cenusa lor nu a mai fost gasita...
  
Sursa: Doxologia
 http://www.doxologia.ro/viata-sfant/viata-sfintei-marei-mucenite-varvara
Foto: internet















 








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu