duminică, 4 decembrie 2016

Sfantul Nicolae - Mosul cel bun

Sfantul Nicolae 
      Sfantul Nicolae a fost un copil rodit din rugaciunile parintilor sai credinciosi Teofan si Nona. De mic avea un comportament mai putin obisnuit pentru pruncii de virsta sa. Pentru ca sugea doar de la sanul drept al mamei sale iar miercurea si vinerea sugea doar seara putin, aratindu-se astfel postitorul de mai tirziu.
     Fiind dat la scoala, s-a remarcat prin agerimea neobisnuita a mintii sale. In scurt timp ajunsese foarte inaintat cu intelepciunea si invatatura. Am putea spune astazi ca a fost un copil superdotat. Insa calitatile lui nu l-au facut mandru de sine, dimpotriva: avea o blandete si o smerenie care il va caracteriza toata viata.
    Evlavios, bun si linistit, tanarul Nicolae il cauta pe mereu pe Dumnezeu, ferindu-se de tovarasia cu femeile, pentru ca voia sa isi dedice toata viata sa lui Hristos. Prefera rugaciunea in locul distractiilor celor de virsta sa.
     De aceea parea un tanar batran si pentru asta starnea respectul si admiratia celor din jurul sau. Vazandu-l atit de matur duhovniceste, unchiul sau, episcopul Nicolae, i-a sfatuit pe parintii tanarului sau tiz sa ii dea binecuvantarea pentru a-i sluji lui Dumnezeu.
    Fiind constienti ca fiul lor are o menire speciala, parintii nu s-au impotrivit. Astfel, tanarul Nicolae va fi hirotonit preot de catre unchiul sau, care, inspirat de Duhul Sfant, ii va prooroci ca va ajunge mangaiere pentru foarte multe suflete. Iar vorbele sale se vor adeveri.
    Parintele Nicolae va face mult bine celor din jur, tainuindu-si insa cu grija faptele. Dupa moartea parintilor sai care ii lasasera o mica avere, va vinde tot, impartind banii celor care aveau mare nevoie de ei. 
    Cea mai cunoscuta intamplare este cea in care a daruit bani unui om care avea trei fete de maritat si era sarac lipit. Disperat, se hotaraste sa isi prostitueze copilele. Insa parintele Nicolae a aflat, si noaptea pe ascuns ii arunca in casa cite o punga cu galbeni pentru zestrea fiecarei fete.
     Stand la panda, tatal fetelor il prinde pe parintele Nicolae dupa ce le aruncase si ultima punga cu galbeni si asa se afla cine era misteriosul binefacator. Insa faptele bune le facea in ascuns, la vedere ramanand mereu firea sa blanda si purtarea smerita.
    O alta intamplare cu sfantul nostru ne povesteste cum, in drumul sau spre Sfintele Locuri, corabia in care se afla si sfantul Nicolae a fost cuprinsa de o furtuna ingrozitoare, pe care omul lui Dumnezeu o vazuse dinainte. La rugaciunile sale marea s-a linistit indata. Mai mult decit atat, a inviat cu rugaciunea un marinar care cazuse din virful catargului.
    Sfantul Nicolae aducea mangaiere si vindecare pe oriunde trecea. De aceea, Dumnezeu nu i-a ingaduit sa ramana retras intr-o manastire, ci i-a poruncit sa ajute cat mai multa lume. Asa a ajuns, purtat de Dumnezeu in cetatea Mira din tara Lichiei. Aici nu era cunoscut de nimeni. Tocmai atunci, arhiereul locului murise si trebuia ales altcineva.
    Prin descoperirea lui Dumnezeu, li se spune sa il aleaga pe cel care va intra primul in biserica, numele lui fiind Nicolae. Asa este ales sfantul Nicolae in slujba de arhiepiscop. Pentru a fi exemplu turmei sale, sfantul Nicolae facea acum toate lucrurile bune in vazul tuturor si nu le mai ascundea.
      Sfantul Nicolae a fost unul dintre cei mai blajini oameni ai lui Dumnezeu. Insa la un moment dat, din ravna pentru dreapta credinta, i-a fript o palma ereticului Arie, in plin sinod ecumenic (de aici si vorba cu varguta Sfintului Nicolae...). Sfantul Constantin cel Mare care prezida sinodul , l-a inchis in temnita pe sfantul Nicolae, luindu-i insemnele arhieresti: Evanghelia si omoforul.
    Noaptea insa, sfantul Nicolae primeste inapoi omoforul de la Maica Domnului iar Evanghelia de la Mintuitorul Iisus Hristos. De aceea gasim imaginea lui Hristos si a Maicii sale in icoanele cu sfantul Nicolae, de-a dreapta si de-a stinga sfantului ierarh.
     Sfantul Nicolae a fost ca un adevarat parinte pentru turma sa: se ingrijea nu doar de sufletul lor, dar si de lipsurile materiale salvandu-i de la foamete, a potolit tulburarile, a salvat oameni nevinovati de la moarte, a vindecat bolnavi. Chiar si atunci cind mustra pe cineva isi pastra blandetea si glasul molcom.
    Sfantul Nicolae a trait multi ani, de aceea in icoane este reprezentat ca un bunicut plesuv, cu parul si barba albe. A plecat la Dumnezeu pe Care L-a slujit de mic copil, la 6 decembrie. In traditia populara este cunoscut si sub numele de Sannicoara. El aduce in incaltarile copiilor cuminti dulciuri, iar celor obraznici le lasa cite o nuielusa.
           Sfantul Nicolae (Sursa: internet)


 
     Sfantul Nicolae (icoane pictate de mine)

Troparul Sfintului ierarh Nicolae (video):
https://www.youtube.com/watch?v=Lb-kLjlC8RE















Sursa: Doxologia
http://www.doxologia.ro/viata-sfant/viata-sfantului-ierarh-nicolae-arhiepiscopul-de-mira-lichiei


























































13 comentarii:

  1. sint arta sovietica laid back bucatara apolinarica la UNIREAELECTRECORD,vernil monocrom rusesc corecta arian cum am cerut noua, 1900-vesnic[magnolii otelite etern si vesnic frenologice].

    RăspundețiȘtergere
  2. arta mea e categoria,,timpan burduf,,corect cum am cerut gratis 1900-vesnic si etern.,in sat aici vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  3. este legea mea rating fapte Carpatica in TRIBUNAL JUDECATORIE ariana cum am cerut motivul calendar 1900-vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  4. are marturul TRIBUNAL ,,INSTIINTAREA mea fisier informatic,,1900-vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  5. are tataie fisierul meu cuvinte sunete imagine 1900-vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  6. are Finantele arhiva popi aici sat contabilitatea mea cat pe cat sume felul legea unde ei marturi cu diapazon arhiva flux rss, semnat 1900-vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  7. are Zelea Legea mea urmarit pas cu pas alea corecte semnat DIKTAT Gardul 1900-vesnic eu parinti sot bunici strabunici 1900-vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  8. credem toti oamenii in Mos Craciunul meu etern si vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  9. sa stie rudele ce0i cu gentile cu moda socialista martur la ale mele ardeleneste cu tot 1900-vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  10. au oamenii oglinda icoana pieptenele cremenele sa stie ca rudele cu gentile cu moda socialista marturi la ale mele covalente bicovalente si ardelenesti 1900-vesnic in secret vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  11. are teologia mea Marocul si lumea 1900-vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  12. au barbatii cu facsimile foite recepte in foile lor de parcurs notariatul si legea mea 1900-vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  13. noi rudele acolite stiim PCR -ul meu partid cu inregistrari video sunet sa stiim toti toti marturi cu Dug si Hert 1900-vesnic.

    RăspundețiȘtergere