vineri, 2 decembrie 2016

Un sfant ardelean in Bucuresti: Cuviosul Gheorghe de la Cernica si Caldarusani

          Sf. Cuvios Gheorghe de la Cernica (Sursa: Doxologia)

    Sfantul Cuvios Gheorghe de la Cernica s-a nascut in anul 1730 in localitatea Salistea (langa Sibiu), intr-o familie de ardeleni credinciosi si de neam bun. Fiind inclinat spre o viata duhovniceasca mai profunda, tanarul Gheorghe isi va parasi familia pentru a pleca la Bucuresti. Transilvania trecea printr-o perioada de oprimare iar viata calugareasca primise o grea lovitura.
    La mitropolie va cunoaste un ierarh grec, cu care va pleca la Constantinopol, apoi la Vatoped. Aceasta vietuire in atmosfera de profunda rugaciune de la Sfantul Munte Athos il va marca pentru toata viata. Aici isi va stabili un program aspru de rugaciuni, privegheri si post. Remarcandu-se printre parintii athoniti prin viata sa deosebita, va fi hirotonit ierodiacon.
    Dupa moartea duhovnicului sau, auzind ca staretul Paisie de la Poiana Marului se stabilise in Sfantul Munte, s-a hotarat sa intre in obstea acestuia. Dupa multa osteneala va primi marea schima monahala cu binecuvintarea Cuviosului Paisie.
     Peste doi ani, in 1754 va fi hirotonit ieroschimonah in obstea romaneasca de la Shitul Sfantul Ilie. Dupa inca zece ani se va intoarce in Moldova impreuna cu staretul Paisie si cu 64 de ucenici ai acestuia. Insa peregrinarile prin manastirile moldovenesti il tulbura, caci si dorea stabilitate si buna randuiala; programul athonit riguros isi pusese amprenta. Pentru a-si regasi linistea sufleteasca, a vrut sa se reintoarca in Athos.
    Trecand prin Bucuresti s-a reintalnit cu un vechi prieten, ieromonahul Macarie (ucenic al parintelui Paisie). Acesta il va infatisa mitropolitului Grigore al II-lea care ii va da o misiune importanta: organizarea monahismului in arhiepiscopia Bucurestiului.
    Cuviosul Gheorghe avea 51 de ani, cei mai multi dintre ei traiti in Sfantul Munte. Era un inceput extrem de anevoios si nu credea ca va reusi sa indeplineasca acea ascultare atat de grea care parea ca-l va depasi. Dar va incuviinta sa deschida un nou drum in monahismul din sudul tarii.
    Isi va alege manastirea Cernica pentru a infiinta o obste monahala cu viata duhovniceasca inalta, cu rinduiala athonita. De vreo 40 de ani, manastirea era in paragina. Totul era plin de scaieti si maracini, chiliile se daramasera si ele. Ramasesera doar o pivnita si un beci.
     Parintele nu mai era la anii tineretii. Cu toate acestea, nu s-a descurajat. A inceput prin a taia cu hotarare maracinii cu un toporas, ca sa faca o carare de la lac la biserica. Dascalul Macarie tinea predici in biserici, indemnandu-i pe oameni sa dea o mana de ajutor. Cuviosul avea doi ucenici in varsta, Atanasie si Gherasim, cu care a curatat locul de maracini si salbaticiuni. Era foarte greu datorita izolarii munca fizica era istovitoare iar noaptea se odihneau langa focul facut din maracinii taiati. Iarna se odihneau in beci pina cand s-au facut si chiliile.

Manastirea Cernica (Sursa: Doxologia)
     Cu multa rabdare, dupa patru ani, manastirea Cernica a fost redeschisa. Parintele Gheorghe avea 54 de ucenici; credinciosii erau atrasi de viata duhovniceasca a Cuviosului si de randuiala dupa modelul manastirilor romanesti de la Sfantul Munte.
   Multa munca, impletita cu rugaciunea. Nu degeaba spune o vorba romaneasca: ,,omul sfinteste locul." Dintr-o manastire ruinata si pustie in care crescusera maracinii, Cuviosul parinte a transformat Cernica intr-un loc binecuvantat care atragea multa lume iar ucenicii s-au inmultit.

 Icoana Cuviosului Gheorghe in biserica (Sursa: Obiectiv ortodox)
    Pentru ca la Cernica toata viata duhovniceasca fusese pusa in buna randuiala, mitropolitul Filaret al II-lea si domnitorulAlexandru Moruzi i-au incredintat Cuviosului Gheorghe si manastirea Caldarusani.  
    Parintele Gheorghe era acum mult mai inaintat in virsta. Efortul de reorganizare al noii manastiri incredintate si grija pentru amindoua l-au epuizat cu totul. Va pleca la Dumnezeu pe care L-a slujit toata viata, la data de 3 decembrie 1806.

Sursa: Doxologia
http://www.doxologia.ro/vietile-sfintilor/sinaxar/viata-sfantului-cuvios-gheorghe-de-la-cernica

Foto: internet
















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu