vineri, 30 decembrie 2016

Sfantul Vasile cel Mare - profesor, filantrop, ascet

                Sf. Ier. Vasile cel Mare 
     Sfantul Vasile s-a nascut in anul 330 intr-o familie numeroasa: a avut patru frati si patru surori. Ne putem imagina in ce atmosfera de profunda traire crestina au crescut acesti copii, pentru ca o mare parte a familiei a trecut in randul sfintilor: cinci din cei noua frati, tatal (Vasilie), mama (Emilia) si bunica (Macrina cea Batrana). Doi dintre frati au ajuns episcopi ca si el: Grigorie de Nyssa si Petru II de Sebaste iar sora lor, Sfanta Macrina cea Tanara a ajuns un model de viata ascetica.
     Dragostea de invatatura o mosteneste de la tatal sau. A fost coleg si foarte bun prieten cu sfantul Grigorie Teologul. Despre ei se spunea ca stiau doar doua drumuri: la facultate si la biserica.
      A ajuns atat de priceput la invatatura, incat devine el insusi profesor, retor si filosof renumit. Iar toata aceasta cultura uriasa a trecut-o prin lumina lui Hristos, iar viata sa si-a incredintat-o Lui. 

   Sfantul Vasile si sfantul Grigorie sunt doua exemple graitoare ale ortodoxiei: Dumnezeu nu ne vrea nestiutori, nu ne vrea inculti sau limitati.
    Sfantul Vasile spunea adesea ca trebuie sa culegem invatatura, asa cum albina isi culege polenul putin cate putin din toate florile, pentru a face mierea. Teolog de inalta clasa, sfantul Vasile a contribuit in mare parte la clarificarea terminologiei legate de Iisus Hristos si Sfanta Treime.
    La doar 40 de ani devine episcop de Cezareea si mitropolit al Capadociei. Ca un pastor adevarat, nu s-a ingrijit doar de nevoile spirituale ale credinciosilor, ci si de problemele de zi cu zi. 
    A fondat spitale pentru bolnavi si pentru victimele bolilor contagioase, azile pentru calatori si straini si camine pentru saraci. A organizat un complex foarte mare, despre care sfantul Grigorie de Nazianz va vorbi ca despre un intreg nou oras, complex care va fi numit Vasiliada.
    Sfantul Vasile cel Mare va avea un rol major si in organizarea monahismului, fondand Regulile vietii de obste intr-un mod concis si clar.
     De la sfantul Vasile ne-a ramas si randuiala Liturghiei care ii poarta numele, Pravila si Molitvele. Sfantul Vasile a fost arhiereul total. Iar munca epuizanta si sanatatea subrezita de o afectiune severa a ficatului (cum sugereaza sfintul Grigorie de Nyssa) i-au grabit moartea la doar 49 de ani.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu