marți, 5 iulie 2016

12. Povestea unei icoane facatoare de minuni a Maicii Domnului: cea injunghiatã

        Icoana Maicii Domnului Esfagmeni 
                              (Injunghiata)
  Aceasta icoana  dateaza din secolul al XIV-lea si se afla in Manastirea Vatoped din Sfantul Munte Athos, in paraclisul inchinat Sfantului Dimitrie din Tesalonic.
      O intamplare minunata i-a dat numele de ,,Injunghiata''. Un diacon care vietuia in manastire, din cauza ascultarilor sale ajungea intotdeauna dupa terminarea mesei. Odata ajuns dupa terminarea cinei nu a primit de mancare. Furios, a plecat la biserica direct spre icoana Maicii Domnului careia a inceput sa ii reproseze: ,,De cata vreme iti slujesc? Am trudit, insa nu am cum arata aceasta. Nu te ingrijesti daca am sau nu ce sa mananc?''
    Daca s-ar fi rugat cu smerenie, cu siguranta ca Maica Sfinta in bunatatea ei de mama nu l-ar fi lasat. Insa el orbit de manie ia cutitul cu care curata ceara de pe sfesnice si injunghie cu el icoana. Din obrazul strapuns a tasnit sange ca din carne vie iar chipul Maicii Domnului s-a facut palid. Ingrozit, calugarul a orbit si a cazut intr-un fel de coma in care a ramas timp de trei ani. 
     In acest timp staretul cu toata obstea s-au rugat pentru iertarea lui. Apoi Sfanta Fecioara i-a aparut staretului spunandu-i ca diaconul s-a facut bine. Cind si-a revenit, monahul a alergat la rugaciune in fata icoanei plin de cainta si toata viata si-a plans fapta necugetata. La slujbe a stat dupa aceea doar intr-o strana opusa icoanei Maicii Domnului. Inainte de moarte insasi Maica Domnului i-a aparut spunandu-i ca este iertat, insa mana ii va ramane intreaga si dupa moarte, ca semn al pacatului sau.
      La trei ani dupa moarte, osemintele diaconului au fost dezgropate (dupa randuiala Sfantului Munte). Desi tot trupul sau era descompus dupa randuiala firii, mana cu care ranise chipul Maicii Domnului din icoana a ramas neputrezita, fiind toata neagra. Aceasta se pastreaza si astazi langa icoana, ca marturie a minunii de odinioara. 
                       Manastirea Vatopedu

Foto: internet















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu