sâmbătă, 2 iulie 2016

13. Povestea unei icoane care a convertit minunat: Eghiptissa

         Icoana Maicii Domnului ,,Eghiptissa" - aflata in prezent la Sfantul Munte Athos

      Despre sfanta Maria Egipteanca am vorbit intr-un material anterior. Femeia care din dorinta de a corupe cat mai multi tineri cu patima ei, a ajuns sa urmeze sfintelor Patimi ale lui Hristos intr-un mod care intrece judecata pur omeneasca. Acea femeie la 12 ani pleaca de acasa pentru a fi prostituata 17 ani in Alexandria; si nu pentru banii pe care si-i cistiga din cersit si din torsul firelor aspre de in. O nimfomana, ar sopti "cuviosii" de astazi si dintotdeauna.
    Patima trupeasca o indeamna sa se urce pe vaporul care ducea spre Ierusalim, pentru a se destrabala cu toti tinerii imbarcati. Multimea pelerinilor care mergeau sa se inchine Sfintei Cruci in ziua de Inaltarea Sfintei Cruci ii atrage atentia. Merge si ea, purtata de val. 
     Ajunsa la biserica incearca sa intre dar nu poate. O forta nevazuta o tine pe loc. Uimita si speriata de acest lucru neasteptat, Maria are o revelatie: cea a vietii nenorocite in care traise. Reactia ei a fost imediata, pentru ca in inima i se produsese un declic urias. Cu lacrimi incepe sa planga in fata icoanei protectoarei al carei nume il purta (caci era botezata): „Porunceşte, o Stăpână, ca şi mie, nevrednicei, să mi se deschidă uşa, spre închinarea dumnezeieştii Cruci, şi să-mi fii tu mie chezăşuitoare preavrednică de credinţă către Cel ce S-a născut din tine, cum că de acum nu-mi voi întina trupul cu niciun fel de spurcăciune a necuratei desfrânări, ci după ce voi vedea Lemnul cel Sfânt al Crucii Fiului Tău, mă voi lepăda cu totul de lume şi de cele din ea şi îndată voi ieşi oriunde, tu singură, ca o chezăşuitoare a mântuirii mele, mă vei povăţui pe mine”.
    Maica Domnului ii implineste dorinta si Maria intra in biserica, tremurand de spaima. Dupa ce se inchina, revine la icoana Mijlocitoarei sale cu care vorbeste ca si cum ar fi fata catre fata. Ii cere sa ii fie ,,invatatoare spre mantuire". Si atunci aude un glas: ,,De vei trece Iordanul, buna odihna vei afla!"
     Inca o dovada ca icoana nu este un idol neinsufletit ci imaginea vie a persoanei sfinte reprezentate pe ea. Ca de fapt cinstirea se inalta la acel sfant. Ca prin icoana putem dialoga cu el, ne spunem dorintele, neputintele, ne revarsam bucuriile. Cine a intarit-o pe Sfanta Maria Egipteanca dupa ce a slobozit-o din canonul ne-unirii cu Crucea lui Hristos daca nu Maica Celui rastignit pe Cruce?
    După tradiţie, icoana Maicii Domnului „Eghiptissa” a ajuns în Sfântul Munte adusă de monahii care s-au retras aici din cauza năvălirilor persane din Ţara Sfântă. A fost mentionata inainte de aceasta mutare de catre Pelerinul din Piacenza (cca.570) si de catre Epifanie Monahul (secolul al VIII-lea). Acesta afirma in mod explicit ca a vazut ,,in partea stanga a bisericii Sfantului Constantin...icoana Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu, care i-a interzis Sfintei Maria sa intre in biserica, in ziua Inaltarii Sfintei Cruci."
            Viata sfintei Maria Egipteanca

Foto: internet

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu