duminică, 10 iulie 2016

7. Povestea unei icoane facatoare de minuni a Maicii Domnului: Axionita


    Icoana Maicii Domnului Axionita
      Povestea acestei icoane se impleteste cu venirea unui inger de lumina care a adus din ceruri cantarea adresata Maicii Domnului: Cuvine-se cu adevarat. Aceasta coborare minunata a Arhanghelului Gavriil (cel care a spus primul Sfintei Fecioare ,,Bucura-te"), se petrece chiar in Gradina Maicii Domnului, Sfantul Munte Athos, in anul 980.
    In valea numita ,,Axion Estin" (din greceste ,,cuvine-se cu adevarat") vietuia un sihastru cu tanarul sau ucenic care il urma pe calea sihastriei. Ei aveau in chilie aceasta icoana a Maicii Domnului la care se rugau cu mare evlavie. Plecand batranul intr-o seara la privegherea de noapte, l-a lasat pe tanarul calugar la chilie, sfatuindu-l sa isi faca pravila citind la Psaltire si rugandu-se in fata acelei icoane. Atunci rugaciunea in Sfantul Munte nu avea inceputul ,,Cuvine-se cu adevarat".
    S-a nevoit ucenicul pana la miezul noptii cand aude ca-i bate cineva la usa. Cerea binecuvantare, asa ca i-a dat drumul in chilie, biruindu-si indoiala ca ar fi ceva necurat. In chilie ii intrat un tanar calugar luminos si frumos ca un inger. El a fost primul care, la imnul compus de Sfantul Cosma Imnograful a adaugat si inceputul pe care il stim cu totii: ,,Cuvine-se cu adevarat sa te fericim pe tine Nascatoare de Dumnezeu; Cea pururea fericita si preanevinovata si Maica Dumnezeului nostru", urmand apoi ,,Ceea ce esti mai cinstita..."
    Cantarea deosebita l-a impresionat pe ucenic, a vrut sa o invete si el. Neavand hartie si creion, necunoscutul i-a cerut o lespede de piatra pe care a scris cu degetul, ca printr-o ceara moale. Iar la urma a semnat: ,, Eu am scris acestea, Gavriil, mai marele voievod al puterilor ingeresti" si a disparut din fata lui.
     Momentul  in care Arhanghelul Gavriil scrie pe marmura imnul in fata icoanei Axionita (Icoana se numeste ,,Descoperirea rugaciunii catre Maica Domnului'')

    Aceasta bucata de marmura in care Arhanghelul Buneivestiri a scris cu degetul, se afla la Patriarhia Ecumenica. De atunci acest imn se cinta in toate bisericile crestine.
                  Axionita fara ferecatura
                     Axionita - detaliu
    Icoana a fost mutata pe tronul destinat episcopului, in manastirea Protaton. In fiecare luni din Saptamana Luminata se canta slujba in cinstea ei si se face procesiune. Ziua in care se face amintire de minunata descoperire a Arhanghelului Gavriil este 11 iunie, cand are loc o mareata si deosebita priveghere.

 
Axionita pictata de mine

Foto: internet




     

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu