joi, 14 iulie 2016

Sfantul Vladimir - din idolatrie si desfranare, la sfintenie


         Sf. Vladimir Luminatorul Rusiei
     Povestea sfantului Vladimir ne confirma inca o data ca Dumnezeu ii iubeste pe pacatosi, le da prilejuri sa se intoarca la El ba chiar pe multi ii face si sfinti.
     Desi cneazul Vladimir era nepotul Imparatesei Olga care increstinase multime de popor rus, el era idolatru. Dupa moartea tatalui sau, domnia Rusiei a fost impartita intre cei trei fii, lui ca frate mai mic revenindu-i Kievul.       
    Fratele cel mare il ucide pe mijlociu pentru a-i lua domnia. Vladimir fuge pentru o vreme la germani de unde se intoarce cu oaste numeroasa si isi ucide fratele care preluase si Kievul. Se casatoreste cu vaduva fratelui sau si a impus inchinarea la idoli, refuzul fiind pedepsit cu moartea. Pe langa aceste pacate era si un mare desfranat.
   Pana acum nimic nu il recomanda la sfintenie, ba dimpotriva. Rusia era crestinata doar in mica parte, mai ales datorita Sfintei Olga, bunica cneazului Vladimir. Era nevoie de cineva puternic pentru a convinge multimea de popor iute, idolatru si plin de superstitii sa se inchine la Hristos.
     Vladimir simtea ca inchinarea la idoli nu il aduce in comuniune cu adevaratul Dumnezeu. A chemat pe rand reprezentanti ai marilor religii ca sa pledeze in favoarea propriei credinte dar nu a fost convins. Ortodoxia a fost cea care l-a miscat.
     Dupa ce trimisii lui Vladimir au asistat si la Sfanta Liturghie savirsita la Sfanta Sofia in Constantinopol si i-au povestit ce au vazut dar mai ales ce au simtit, cneazul s-a hotarit sa-si cucereasca dascali crestini. Nu cu duhul blindetii ci prin cucerirea cetatii grecesti Cafa. Reuseste sa ii invinga pe grecii care isi aparau cu indarjire cetatea, printr-un sireclic: le-a taiat apa de la sursa izvorului.   
        Sfintii Vladimir si bunica sa, Olga
     Intrarea in cetatea vlaguita de sete nu s-a facut prin varsare de sange. Cneazul aflase de frumoasa Ana, sora imparatilor greci si o voia de nevasta in schimbul eliberarii Hersonului si Tavrichiei. Imparatii cer ca el sa se boteze pentru a o lua de sotie iar Vladimir accepta, fiind oricum cucerit in mare parte de religia crestin-ortodoxa.
       Cu cateva zile inainte de venirea printesei, Vladimir s-a imbolnavit grav la ochi si a orbit. S-a gindit ca zeii Rusiei l-au pedepsit pentru ca vrea sa primeasca alta credinta. Insa la sfatul viitoarei sale sotii va primi botezul si numele de Vasilie. Intocmai Sfantului Apostol Pavel, in momentul Botezului vederea i-a revenit complet. Aceasta minune vazand-o boierii si ostenii sai, s-au botezat cu totii, in anul 988.
    In anul urmator intreg poporul Kievului a fost botezat in raul Poceainiu (care se varsa in Nipru). Apoi idolii au fost sfaramati si a inceput catehizarea multimilor, ridicarea de biserici si aducerea de preoti si episcopi. A strabatut toate cetatile stapanirii sale botezand popoare, zidind biserici, aducand arhierei pentru a hirotoni preoti si episcopi. Apoi, a poruncit ca si copiii oamenilor simpli sa fie dati la invatatura
    A murit la 15 iulie 1015, dupa o viata de apostolat asemanatoare Sfantului Constantin cel Mare, demn urmas al bunicii sale, Sfanta imparateasa Olga (numita din botez Elena). Biserica rusa l-a canonizat inca din a doua jumatate a secolului al XIII-lea.


Sfanta Olga cea intocmai cu Apostolii este sarbatorita la 11 iulie.

Foto: internet

























2 comentarii: