marți, 26 iulie 2016

Sfantul Mare Tamaduitor Pantelimon

            Icoana de sec. XIII, m-rea Sinai
     Sfantul Pantelimon s-a nascut in anul 284, intr-o familie instarita, tatal sau fiind senator la curtea imparatului Maximian Galeriu. A primit numele Pantoleon, adica ,,cel in toate puternic ca un leu". Tatal sau era pagan, insa mama sa era crestina intr-ascuns. Astfel Pantoleon este atras de invatatura crestina, prin blanda influenta a mamei sale.
    La moartea ei se indeparteaza de credinta crestina. Tanarul este atras de filosofie si de scolile inalte ale vremii. Va termina printre primii Scoala de Medicina din Nicomidia, apoi a fost ucenicul lui Eufrosin, un medic cu experienta. Datorita maiestriei sale, insusi imparatul si-l alege ca medic personal.
      Intilnirea dintre medicul de succes si batranul preot Ermolae a fost una providentiala. Pentru ca Pantoleon reaprinde in sufletul sau dragostea pe care o avea candva pentru Hristos, Marele Tamaduitor de trupuri si de suflete.
    Tanarul medic devine tot mai convins ca doar Hristos este izvorul vietii si al sanatatii. Intr-o zi cind se intorcea de la Eufrosin, Pantoleon a gasit pe drum un copil mort, muscat de o vipera. Se gandeste sa a venit momentul sa probeze pe viu daca intr-adevar Hristos e Dumnezeu adevarat.
    Chemand numele Mantuitorului Iisus Hristos in rugaciune, indata copilul a inviat iar vipera care statea langa el a crapat in doua. Si ultima umbra de indoiala i se spulbera. Alearga la sfantul Ermolae rugandu-l sa il boteze apoi a petrecut o saptamana alaturi de el, pentru a aprofunda invatatura crestina.
      Din Botez, numele i se schimba in Pantelimon, care inseamna ,,intru totul milostiv.'' S-a aratat vrednic de acest nume pentru ca ii vindeca pe cei bolnavi fara sa ia nici o plata, punandu-si toata stiinta sa, ca medic in mainile lui Iisus Hristos. In plus, se straduia in fiecare zi sa ii deschida ochii tatalui sau ca Dumnezeu este viu si nu se gaseste in zei neinsufletiti.
      Intr-o zi, in fata medicului numit acum Pantelimon, este adus un orb care cerea vindecare. Ceilalti medici ii luasera si averea si ultima bruma de vedere. Asa cum invierea copilului ii ajutase lui Pantoleon, la fel s-a gandit sfantul Pantelimon ca vindecarea orbului l-ar putea ajuta pe tatal sau sa se boteze.
    Minunea evidenta a tamaduirii orbului si invatatura tanarului medic l-au convins pe tatal sau ca Hristos este adevaratul Dumnezeu. S-a botezat si si-a distrus idolii, iar la scurt timp s-a dus la Dumnezeul adevarat pe care il descoperise de curind.
   Minunea cu orbul vindecat si multele tamaduiri pe care medicul cel iscusit si credincios le facea pe gratis in numele credintei sale, au atras invidia celorlalti doctori. L-au pârât imparatului ca este crestin si ii vindeca pe crestinii aflati in temnita. L-au adus pe orb ca martor, sa povesteasca intamplarea, iar el nu s-a sfiit sa il marturiseasca pe Hristos, adevaratul sau tamaduitor. Pentru aceasta indrazneala este este ucis cu sabia.
     Sfantul Pantelimon este chemat in fata imparatului care ii cere sa renunte la Hristos. Sfantul ii spune ca poate demonstra cat se poate de practic ca Hristos e adevaratul Dumnezeu: aducand un bolnav grav sa incerce sa il tamaduiasca popii idolesti, apoi el. Si asa, ca pe vremea sfintului Ilie, se va vadi al cui Dumnezeu e Cel Viu.
     Zis si facut. Au adus un om paralizat de multi ani pe care popii idolesti nu l-au putut vindeca, oricat i-au invocat pe zeii lor. Sfantul Pantelimon a facut o scurta rugaciune catre Iisus Hristos iar slabanogul s-a ridicat imediat.
   Din acel moment incep patimirile sfantului Pantelimon. Chiar si acestea au fost insotite de minuni care au convertit multime de lume. Pentru ca uneltele cu care il chinuiau se stricau, plumbul fiert s-a racit instantaneu cand a fost aruncat in el, din mare s-a intors cu piatra mare legata de gat, usurata in chip miraculos.
      A fost dat sa-l manance fiarele care insa se intreceau sa ii linga miinile. Sfantul Ermolae impreuna cu ucenicii sai sint ucisi. Sfantul Pantelimon e batut crunt si osandit la moarte. Este legat de un maslin si calaul il loveste cu sabia. Insa fierul s-a indoit ca o ceara moale si toti ostasii in frunte cu calaul s-au convertit. 
    Insa la porunca Sfantului Pantelimon unul din soldati i-a taiat capul si in loc de sange a curs lapte. In acel moment maslinul s-a umplut de roade, de sus pana jos.
Moastele sfintului Pantelimon de la Rusikon
     Imparatul a poruncit sa-i fie ars trupul, insa dupa ce focul s-a stins, trupul sau a fost scos din cenusa intreg si nevatamat.
   Sfantul Pantelimon este ocrotitorul medicilor, multe spitale il au ca protector, nenumarati bolnavi primesc vindecare atunci cand tratamentele devin neputincioase.
     Un tanar frumos, bogat, fiu de senator, care a terminat o inalta scoala de medicina, ajuns medicul personal al imparatului, realizeaza ca Iisus Hristos este Adevaratul Doctor al trupurilor si al sufletelor. 
    La moartea tatalui sau isi daruieste averea, elibereaza slugile si se pune in slujba oamenilor, vindecandu-i fara sa ia nici un ban. De aceea este numit ,,doctor fara de arginti". Apoi nu se dezice nici o clipa de Hristosul sau, desi ar fi putut avea o situatie financiara de invidiat si un post asigurat pe viata...

Moastele sfantului Pantelimon de la mrea. sf. Pavel

Foto: internet
























Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu