marți, 29 noiembrie 2016

Sfantul Andrei, Apostolul romanilor


  Sfantul Andrei s-a  nascut intr-o familie saraca si era  fratele sfantului Apostol Petru. Tatal lor, Iona era pescar si i-a invatat acest mestesug si pe baieti, ca sa isi poata castiga cinstit painea. Petru va alege viata de familie, in schimb Andrei, care era mai inclinat spre viata duhovniceasca si spre contemplatie, va alege sa traiasca in feciorie, ca ucenic al Sfantului Ioan Botezatorul.      
  Cunoscandu-i curatia inimii si dorinta sincera de a-L cunoaste pe Mesia Cel proorocit, Sfantul Prooroc Ioan ii trimite pe viitorii Apostoli Ioan si Andrei la Hristos, despre care el stia ca este Mesia inca din pantecele maicii sale Elisabeta.
  Aflandu-L pe Hristos, Andrei alearga sa ii vorbeasca despre Invatatorul si fratelui sau Petru. El nu ii va spune: ,,Am aflat un prooroc" ci ,,Am aflat pe Mesia care se talmaceste Hristos."
     Sfantul Andrei a fost numit cel dintai chemat pentru ca este primul chemat de catre Mantuitorul care va raspunde misiunii lui de apostol. Atunci cand Hristos il va intalni impreuna cu fratele sau Petru pescuind, le face o invitatie mai putin obisnuita: sa vina, caci ii va face pescari de oameni. 
    Porneau practic in necunoscut. Nu stiau ce ii asteapta, unde se vor odihni, ce vor manca si mai ales cum vor primi oamenii vestea unui Mesia care nu corespundea ,,standardelor'' tuturor. Cu toate acestea, lasa totul balta si ii urmeaza Mantuitorului in misiunea Sa.                                       
    Dupa Rastignirea si Invierea Mantuitorului a fost prezent impreuna cu ceilalti Apostoli la Inaltarea Sa, apoi va primi Duhul Sfant, incepindu-si misiunea propriu-zisa de propovaduire a Sfintei Evanghelii.
    Apostolii si-au tras la sorti zonele geografice pe care urmau sa le strabata. O parte din taramurile pe care le-a tras la sorti Sfantul Apostol Andrei cuprindea si Dobrogea de astazi.

               Sf. Ap. Andrei botezand si propovaduind (Sursa: Dervent)
     Sfantul Apostol Andrei va strabate toate tinuturile randuite vestindu-L pe Hristos, botezand, hirotonind preoti, pana la sfarsitul vietii sale. Nici unui apostol nu i-a fost usor in aceasta continua calatorie, insa si-au asumat misiunea. Nu era deloc simplu in acele vremuri in care oamenii erau salbatici si idolatri sa vorbesti despre Dumnezeul coborat din cer si intrupat dintr-o Fecioara, Care a murit rastignit ca un talhar pentru a omora moartea si pacatul. Parea chiar o nebunie...

 Sf. Ap. Andrei propovaduind in Dobrogea 
Spre deosebire de alte popoare care au primit credinta prin intermediari, romanii au fost increstinati prin filiera apostolica, iar credinta in nemurire pe care deja o aveau s-a transformat firesc in crestinism.
Sfantul Apostol Andrei a fost rastignit cu capul in jos pe o cruce in forma de X, denumita de atunci crucea Sfantului Andrei. Avea aproape 80 de ani dar s-a rugat staruitor la Dumnezeul lui rastignit si inviat sa nu ingaduie sa fie dat jos de pe cruce pana cind El Insusi nu-l va lua la El.
Rastignirea Sf. Ap. Andrei 

Trei icoane cu Sfantul Andrei pictate de mine



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu