sâmbătă, 7 ianuarie 2017

Icoana in care sfantul se incrunta


       Icoana Sfantului Ioan Botezatorul, de la manastirea Prodromu 
       Chipul sfantului Ioan Botezatorul din icoana de la schitul Prodromu (in traducere Inaintemergatorul) este mai putin obisnuit: incruntare, tristete, mustrare...
    Povestea acestei icoane este una speciala. Ea nu a fost pictata de la inceput asa. A fost zugravita in preajma anului 1660 si pusa la iconostas in paraclisul vechi al schitului, inchinat sfantului Ioan Botezatorul. In anul 1821, in timpul Revolutiei din Grecia, nici Sfintul Munte Athos nu a fost ocolit de navalirile turcilor care jefuiau si ii ucideau pe calugari.
    Intr-una din zile, turcii au ajuns si la paraclisul sfantului Ioan Botezatorul. Parintii de aici fugisera din calea lor. Au intrat necredinciosii in paraclis, cu gandul sa fure ceva odoare scumpe. Negasind nimic de valoare, la manie au tras cu arma in icoana sfantului Ioan Botezatorul. Atunci Sfantul si-a intors privirea catre ei, manios si incruntat. Pe deasupra, a intors asupra turcilor gloantele care au ricosat in directia lor. Turcii s-au speriat de moarte si au fugit mancand pamintul.

 Schitul Sf. Ioan Botezatorul, Manastirea Prodromu (sursa: crestinOrtodox)
       Chipul intors si incruntat al sfantului Ioan Botezatorul a ramas asa pina astazi, ca marturie ca sfintii din icoane sunt vii. Cei care intra si se inchina simt aievea prezenta sfantului Ioan care ii mustra pentru pacate precum odinioara la Iordan dar ii si iubeste cu iubire mare, asa cum numai un sfant te poate iubi.  Acel sfant despre care Insusi Dumnezeu Cuvantul a spus: ,,Nu s-a ridicat intre cei nascuti din femei unul mai mare decat Ioan Botezatorul. " (Matei 11, 11)

Foto: internet



















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu