joi, 5 ianuarie 2017

Sfantul Ioan Botezatorul - cel care a pregatit calea lui Hristos

Sfantul Ioan Botezatorul (icoana pictata de mine)
      Sf. Ioan Botezatorul (manastirea Dionisiu din Sfantul Munte)

           Icoana sfantului Ioan Botezatorul 
    Sfantul Ioan Botezatorul se nascuse cu o menire clara: sa pregateasca lumea de venirea lui Mesia cel mult asteptat. Era o misiune vestita lui de Dumnezeu care il imbracase cu har inca de cind era in pantecele maicii sale. Atunci a simtit prezenta Stapanului aflat si el in pantecele Sfintei Sale Maici.
    Mama sfantului Ioan fugise cu el in brate de teama soldatilor care ucideau pruncii micuti, din porunca lui Irod. Din traditie stim ca s-au adapostit intr-o stanca, deschisa in chip minunat pentru ca micutul sa fie salvat. Sfantul Zaharia, tatal sau a fost ucis, iar mama sa inaintata in virsta, nu a mai trait mult. 
    Copilul a crescut in pustie, pregatindu-si sufletul pentru misiunea sa: ,,Precum Este scris in proorocie (la Maleahi) si Isaia: Iata Eu trimit ingerul meu inaintea fetei Tale, care va pregati calea Ta." (Marcu 1,2)
       Cine ar fi putut sa ii spuna care este rolul sau, daca nu Duhul Sfant? Si cine ar fi putut sa-i dea atata putere incit veneau multimile la el in pustie pentru botezul pocaintei, marturisindu-si pacatele? Iar sfantul Ioan ,,era imbracat in haina de par de camila, avea cingatoare de piele imprejurul mijlocului si manca lacuste si miere salbatica." (Marcu 1,6)
     La acest om imbracat ca un primitiv, ciufulit (cum arata icoanele) si destul de dur cu pacatul (de vreme ce il mustra pe insusi imparatul), veneau toti cei din tinutul Iudeii si toti cei din Ierusalim (Marcu 1, 5). Ii numea ,,pui de vipere" si ii indemna sa nu se mai bazeze doar pe faptul ca fac parte din poporul ales, ci sa se pocaiasca de pacatele lor. Pentru ca Dumnezeu poate sa faca si din pietre fii ai lui Avraam. (Luca 3, 7-8)
     Nu era prea bland si mamos cu multimile. Totusi oamenii veneau la Sfantul din pustie si il intrebau ce sa faca (Luca 3, 10), simtind ca acest ascet aspru ii putea indruma.
       Sfaturile sfantului Ioan erau pline de bun simt: faceti fiecare cu responsabilitate treaba in care sunteti pusi, nu asupriti, pocaiti-va de pacatele voastre. Si mai presus de toate, vorbea despre venirea Celui care va boteza ,,cu Duh Sfant si cu foc": ,,Eu va botez cu apa, dar vine Cel ce este mai tare decit mine, Caruia nu sint vrednic sa-I dezleg cureaua incaltamintelor." (Luca 3,16)
    Aceasta popularitate nu l-a abatut pe sfantul Ioan de la misiunea sa. L-a recunoscut pe Mantuitorul Iisus Hristos la aratarea Treimii si L-a botezat la cererea Sa. Stia ca de acum, rolul lui s-a incheiat.
    Pregatise sufletele pentru primirea iertarii pacatelor pe care Mantuitorul Iisus Hristos avea sa o faca. Trezise in sufletele semenilor sai constiinta pacatului si dorinta de a fi mantuiti. Le vorbise despre un Mantuitor. Il aratase tuturor: ,,Iata Mielul lui Dumnezeu, Cel ce ridica pacatele lumii!"  (Ioan1,29). Il face cunoscut ,, oficial'' pe Hristos care pana atunci fusese un anonim. Apoi Iisus este facut cunoscut de Tatal al Carui glas Se aude din cerurile deschise, iar Duhul Sfant in chip de porumbel Se aseaza pe crestetul Sau. De acum urma ca Mantuitorul sa creasca iar Inaintemergatorul Sau sa Se micsoreze.


Doua icoane cu Sfantul Ioan Botezatorul pictate de mine

 







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu