sâmbătă, 28 ianuarie 2017

Sfintii Trei Ierarhi - invatatii Ortodoxiei

       Sfintii Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul si Ioan Gura de Aur 
                
                 Sursa:Doxologia
      Acesti trei ierarhi ar putea fi un exemplu pentru cei care afirma ca ortodoxia propovaduieste ignoranta. Pentru ca ei se numara printre marii carturari ai tuturor timpurilor iar invatatura lor a strabatut secolele, fiind si astazi de o profunzime revelata inegalabila.
     Fiecare are ziua sa in care este sarbatorit: la 1 ianuarie sfantul Vasile cel Mare, la 25 ianuarie sfantul Grigorie iar la 27 sfantul Ioan Gura de Aur. Insa dupa moartea lor au aparut certuri intre adeptii invataturilor lor care se impartisera in tabere, fiecare sustinandu-si invatatorul. Dupa cativa ani de dispute - care sa fie cel mai mare intre teologi, cei trei sfinti au aparut aievea mitropolitului Ioan al cetatii Evhaitenilor pe care l-au indemnat sa aleaga o zi in care sa fie praznuiti toti trei deopotriva, ca sa nu mai fie dezbinare. Si pentru ca ei erau sarbatoriti in luna ianuarie, a fost aleasa ziua de 30, ca o incununare a lunii.
    Toti trei au avut avere pe care au vandut-o si au impartit-o saracilor. Au avut parte de educatie, ajungind in varful elitei intelectuale. Desi ar fi putut avea o stralucita cariera pedagogica, aleg sa isi inchine viata slujirii lui Dumnezeu si a semenilor lor.
    Sfantul Ioan Gura de Aur era scund de statura, cu capul mare, slab si palid, cu pleoapele adancite si lumina ochilor mare. Avea o frunte inalta, obrajii supti de la postire si chipul plin de bucurie. 
      Ii intrecuse cu mult pe inteleptii elinilor cu inteligenta si retorica sa, a talcuit impecabil Sfanta Scriptura si a fost un exemplu de smerenie si daruire catre ceilalti. A murit exilat de imparateasa Eudoxia, la 63 de ani.
    Sfantul Vasile cel Mare era foarte inalt, uscativ si tras la fata, negricios si palid, cu barba lunga si neagra. Si-a cistigat pe buna dreptate renumele de cel Mare; a trait cu foarte multa intensitate, murind la doar 40 de ani.
      Sfantul Grigorie si-a castigat renumele de Teologul. Era de statura potrivita, putin palid, nasul lataret si sprancenele potrivite. Privirea ii era blanda si vesela, desi la ochiul drept avea un semn de la o lovitura. Avea o barba nu prea lunga dar deasa si potrivita, era plesuv si cu parul alb. Era atat de iscusit in dogme si de intelept, incat si-a cistigat numele de Cuvantatorul de Dumnezeu.
  
 Acesti sfinti au trait intr-o perioada in care invatatura crestina prindea contur. Invatatura despre Sfanta Treime, atat de complexa si de delicata a fost abordata magistral de toti trei in acea vreme de framantari eretice. Acesti Sfinti Parinti ai Bisericii au aparat Revelatia facuta prin Mantuitorul Iisus Hristos, iar scrierile lor apartin Traditiei Bisericii Rasaritene. 

Sursa: Vietile sfintilor pe luna ianuarie

Foto: internet



























Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu