joi, 29 septembrie 2016

2A.Tipologii ale icoanelor Maicii Domnului - Acoperamantul Maicii Domnului

   Acoperamantul Maicii Domnului peste     toata lumea 
    Aceasta sarbatoare inchinata Maicii Domnului se datoreaza viziunii unui sfant. Intr-o noapte de 1 octombrie, in vremea imparatului Leon cel Intelept se facea priveghere la biserica din Vlaherne a Maicii Domnului din Constantinopol. Sfantul Andrei cel Nebun pentru Hristos impreuna cu ucenicul sau, Fericitul Epifanie, au avut o vedenie minunata, ingaduita pentru deschiderea ochilor sufletesti asupra lucrarii Maicii Domnului in lume. Ei au vazut-o pe Preasfanta Fecioara stand in vazduh si rugandu-se intr-o mare de lumina, acoperind tot poporul adunat cu omoforul (parte a vestmantului) sau.
    Era inconjurata de osti ceresti si de sfinti care i se inchinau cu evlavie ca Imparatesei Cerurilor. In mod special se remarcau Sfantul Ioan Botezatorul - impreuna rugator si Sfantul Evanghelist Ioan care a avut grija de ea ca de o mama, dupa ce i-o incredintase Mantuitorul tintuit pe cruce.
   Aceasta imagine - in mod normal nevazuta cu ochii obisnuiti, trupesti, s-a facut vazuta pentru ca oamenii sa afle inca o data ca Maica Domnului, Imparateasa ingerilor, careia toti sfintii i se inchina, este prima care se roaga pentru noi in fata tronului Sfintei Treimi. Sa nu uitam Ca Dumnezeu Intrupat este Fiul Tatalui, insa pe pamant a avut-o ca mama pe Sfanta Fecioara Maria. Si fiind fara de pacat, nu poate sa nu asculte rugamintile Maicii Sale.
   Daca Il vedeti pe Hristos ca pe un judecator nemilos si drept care ar avea toate motivele sa va zvarle in iad, ganditi-va ca are totusi o ,,slabiciune" : Mama Lui. Pe Sfanta Fecioara, ca un fiu bun, Hristos o asculta intotdeauna. Ea ne acopera cu dragostea si rugaciunile ei pe cei care ii cer ajutorul.     
   Parintele Arsenie Papacioc spunea ca ,,Maica Domnului se supara pe cei care nu ii cer niciodata nimic."
      Aceasta este icoana sperantei ca putem capata indrazneala in fata lui Dumnezeu, oricat de pacatosi am fi, prin mijlocirea Maicii Domnului.

Troparul Acoperamantului Maicii Domnului (Doxologia):
http://www.doxologia.ro/cuvinte-cheie/acoperamantul-maicii-domnului

Foto: internet




























Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu