duminică, 11 septembrie 2016

Mic Dictionar 11. Despre sfintii imbratisati din icoane si sarbatorile zamislirii sfintilor

             Sfintii Parinti Ioachim si Ana

                Sfintii Zaharia si Elisabeta
      La 9 decembrie in Biserica este pomenita   Zamislirea Sfintei Fecioare Maria de catre Sfanta Ana. Iar la 23 septembrie este pomenita Zamislirea Sfantului Ioan Botezatorul. In icoanele care ilustreaza sarbatorile, sfintii sunt infatisati imbratisati cu tandrete.
  Sfintii Zaharia si Elisabeta cu fiul lor, Ioan

     Puritanii cred ca nici nu au bagat de seama. Puritanii care considera ca iubirea trupeasca intr-o casatorie e cel mai degradant lucru, desigur. Cei care uita ca doar Mantuitorul Iisus Hristos S-a intrupat fara unirea dintre un barbat si o femeie, in pantecele Preacurat al Fecioarei. Stupoare!         Sfintii s-au nascut din binecuvantata impreunare dintre parintii lor. Parinti care s-au rugat mult pentru a avea un copil. Ei sunt un exemplu pentru noi toti ca putem naste sfinti. Atat parintii Maicii Domnului cat si cei ai Sfantului Ioan Botezatorul erau foarte batrani. Dar viata lor curata si rugaciunea care i-a insotit, le-a daruit rod pe masura.
       Iubirea, fidelitatea si tandretea in casatorie sunt binecuvantate cu copii candidati la sfintenie. Sotii sfinti in icoane au duiosie in gesturi, privirile li se unesc intr-o imensa dragoste. Nimic nu este vulgar, nimic nu este interpretabil.
    Sfintii Ioachim si Ana cu prunca Maria

     Vechiul Testament este plin de povesti de iubire de o sfasietoare tandrete. Incepind cu Adam caruia Dumnezeu i-a creat-o pe Eva ca sa nu fie singur (Facerea 2,18), apoi i-a binecuvintat sa creasca si sa se inmulteasca
(Facere1,28). Cum ar fi putut sa se simta singur Adam in minunata gradina a Edenului, unde avea convorbiri cu Dumnezeu in racoarea serii? Avea acolo preaplinul-preaplinului! Dar cu toate astea Dumnezeu i-a inteles suferinta si a creat-o pe Eva. Abia atunci Adam nu s-a mai simtit singur.

                Sfintii Ioachim si Ana 
      Apoi este relatia speciala dintre Avraam si Sara, cei care s-au invrednicit a-L vedea pe Dumnezeu la Stejarul de la Mamvri si care tot la varsta inaintata l-au dobindit pe Isaac.
     Un capitol intreg este dedicat calatoriei facute pentru gasirea sotiei lui Isaac (Facere 24). Iar autorul adauga la final: ,,a luat pe Rebecca si aceasta s-a facut femeia lui si a iubit-o".
    O alta poveste de dragoste este cea dintre Iacov si Rahela. Ca sa o poata lua de sotie s-a invoit cu viitorul lui socru sa ii slujeasca sapte ani. ,,Si a slujit Iacov pentru Rahila sapte ani si i s-a parut numai citeva zile, pentru ca o iubea" (Facere 29,20). Apoi inca sapte, caci socrul sau i-a dat-o intai pe Lia, fata cea mare...
    Cel mai frumos poem de iubire ramine insa Cantarea Cantarilor. Iar pana la urma Dumnezeu este Iubire (I Ioan 4,8)  si iubirea in Dumnezeu desavarseste. De aceea Cununia este o Sfanta Taina din cele sapte. Sfantul Apostol Pavel spune ,,taina aceasta mare este; iar eu zic in Hristos si in Biserica" (Epistola Efeseni a Sf. Ap. Pavel 5,32)
                   Adam si Eva: mozaic

Imagini: internet

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu