miercuri, 28 septembrie 2016

Icoanele parintelui Arsenie Boca (cu o prezentare video)

       Sf. Fecioara cu Pruncul in zeghe (bolta bisericii Sf. Elefterie- Bucuresti)

                   Invierea Domnului
    Icoanele pictate de parintele Arsenie Boca sint altfel. Au o transparenta si o fluiditate care sfideaza orice logica omeneasca. Nu sunt pictate dupa canonul bizantin, dar totusi sfintenia celui care le-a pictat a creat un nou limbaj. Lumea sfintilor rasare din varful pensonului. Caci din milioane de puncte adunate cu migala se dezvaluie imaginile diafane ale Divinitatii.
    In Invierea Domnului, parintele Arsenie surprinde chiar momentul iesirii din mormintul incuiat si nimeni nu a mai reusit asta. Hristos cu chipul tanar dar cu parul alb (,,vechi de zile"). Se dematerializeaza pastrandu-Si in acelasi timp trupul cu care a stat la masa cu Apostolii dupa Inviere. Si aureola este creata in acelasi stil pointilist pentru a crea sentimentul de transparenta.
                   Sf. Ioan Botezatorul 
    Chipul Mantuitorului si al Sfantului Ioan Botezatorul amintesc de   chipul parintelui Arsenie. Ar fi de-a dreptul blasfemiator sa sustinem ca parintele s-a pictat pe sine insusi. Ca pictor stiu ca iti lasi amprenta personala peste icoane iar asta nu o poti schimba, oricat ai incerca. Parintele a pictat...ca parintele si atat!
    Ochii sfintilor sunt albastri pentru ca ei zugravesc cerul. S-a speculat ca parintele i-a pictat asa, pentru ca dansul ii avea albastri. Cam naiva justificare...
    Cinsprezece ani a trudit parintele Arsenie Boca la pictarea bisericii de la Draganescu. Aici a creat si imagini vizionare, descoperite de Dumnezeu din vremuri care urmau sa vina.
  Desi aceste icoane sunt pictate asa cum i s-a aratat parintelui Arsenie sa le picteze, chipurile sfintilor si scenele sunt usor de recunoscut.   
  
   Sf. Ioan Botezatorul (detaliu al chipului)
     Alte icoane cuprind imagini de aici si din vesnicie, in acelasi plan. Hristos S-a rastignit atunci, acum si pana in veac iar de pe Cruce intinde mana sa ne scoata din pacat. Prefacerea painii si a vinului in Trupul si Sangele Lui este realizata in chip tainic de Insusi Mantuitorul Iisus Hristos.
     Pe cupola din altarul bisericii Sfantul Elefterie din Bucuresti, Pruncutul purtat in bratele Maicii Sale poarta zeghe. Ca toti intemnitatii puscariilor comuniste. Ca toti romanii inchisi in ,,libertatea socialista." Culmea este ca nimeni nu a observat acest fapt inainte de Revolutie, desi fresca este foarte mare. Parintele Arsenie a pictat atat de mestesugit cutele vesmantului Pruncului!      Securitatea il urmarea pas cu pas dar Hristos intemnitat le spunea tuturor atunci cu glas tainic: ,,In temnita am fost si ati venit la Mine."(Matei 25,36). Daca icoana s-ar fi lasat vazuta, represaliile ar fi fost crunte iar biserica daramata.
                 Nunta de la Cana Galileii
      
           Sfanta Cuvioasa Paraschiva
                      Sfantul Nicolae

                  Sfintii 40 de mucenici

      Profetii din lumea moderna: mobilul,    racheta, turnurile gemene...
         Hristos rastignit ne cheama la El
 Prefacerea Darurilor, o continua Cina de   Taina
 Parintele Arsenie pictand la Draganescu

Icoane pictate de parintele Arsenie Boca: video
https://www.youtube.com/watch?v=BJEgIplzGck

Foto: internet

















































Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu