vineri, 30 septembrie 2016

2B: Tipologii ale icoanelor Maicii Domnului - Pocrovul

       Acoperamantul Maicii Domnului 

                                Pocrov
     Sfanta Fecioara este mai rar zugravita fara Fiul ei in brate; aceasta ipostaza o surprinde in rolul de Maica a tuturor, aparatoare a tuturor.
    Asa cum mentionam si in articolul anterior, originea icoanei se afla in viziunea Sfintului Andrei cel nebun pentru Hristos, care a trait in vremea imparatului Leon cel Intelept. Sfantul Andrei impreuna cu ucenicul sau, Fericitul Epifanie, au vazut-o pe Maica Domnului plina de lumina, in timpul unei privegheri de noapte in biserica din Vlaherne. Cetatea era asediata si toata lumea adunata se ruga in aceasta situatie care parea fara iesire.
              Pocrovul de la Govora 
        Atunci au vazut cei doi binecuvantati imaginea cereasca: Maica Domnului rugandu-se in vazduh  impreuna nu doar cu multimea de credinciosi, ci si impreuna cu ceata ingerilor si cu multi sfinti. Pe mainile sale se afla omoforul cu care acoperea pe toata lumea, intr-un gest de suprema protectie.
    Omoforul sau maforionul era o tesatura lunga care acoperea capul si trupul femeilor pina la genunchi. Acest tip de val purtat de Maica Domnului apartinea fecioarelor consacrate si Sfanta Fecioara l-a purtat pana la Adormirea sa.
     Icoana Acoperamantului din viziune
      Icoanele Acoperamantului Maicii Domnului (in ruseste Pocrov) descriu viziunea avuta la 1 octombrie 911 la Vlaherne. Desi biserica pare in spatele compozitiei, de fapt multimea se afla in Biserica. In acest fel si privitorul este adus in mijocul rugatorilor. Se distinge in mijlocul lor Sfantul Roman Melodul, sarbatorit tot la 1 octombrie.
    Maica Domnului pluteste in vazduh, iar in atitudine rugatoare se afla cetele ingeresti si sfintii, iar in dreapta si in stanga stau Sfantul Ioan Botezatorul si Sfantul Evanghelist Ioan, cel care i-a purtat de grija pina la moarte.

Acoperamantul Maicii Domnului (Icoana pictata de mine)

  In unele icoane Maica Sfanta isi desfasoara Acoperamantul ca un cort sau o pelerina sub care se adapostesc laolalta credinciosii. In fresca de la Govora (reprezentativa ca exemplu pentru Pocrov) are aripi mari. De mentionat ca si sfantul Ioan Botezatorul este zugravit uneori cu aripi. In multe icoane Maica Domnului apare singura cu omoforul pe maini.
    Maica Domnului nu primeste inchinare ca un dumnezeu, ci rugaciune de mijlocire catre Fiul ei Dumnezeu. Multi sunt inselati ca de fapt Maica Domnului ia locul Fiului ei, ceea ce tradeaza o profunda necunoastere a adevaratei credinte. Ea se roaga continuu pentru noi, acoperindu-ne cu multa dragoste, ca o mama buna.
    ,,Împărătesei celei alese mai înainte de veci, împărătesei celei mai înalte decât toată făptura cerului și a pământului, care a venit oarecând la rugăciune în biserica cea din Vlaherne și se ruga pentru cei din întuneric, acesteia și noi, cu credință și cu umilință, îi serbăm Acoperământul ei cel luminos. Iar tu, ca ceea ce ai putere nebiruită, izbăvește-ne pe noi din toate nevoile, ca să strigăm ție: Bucură-te, bucuria noastră; acoperă-ne pe noi de tot răul cu cinstitul tău Acoperământ!'' (Condac 1 - Acatistul Sfantului Acoperamint)

Acatistul Sfantului Acoperamint al Maicii Domnului (audio):
https://www.youtube.com/watch?v=H_-mUmZVm1Y
Foto: internet










Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu