marți, 13 septembrie 2016

Ridicarea Sfintei Cruci - nebunie pentru unii, biruinta pentru altii

                 Inaltarea Sfintei Cruci
     Pentru multi oameni pana la Hristos, crucea a fost un simplu instrument de tortura pentru nenorocitii societatii. Era o badjocura sa fii rastignit pe cruce, cu atat mai mult cu cat pentru asta erai dezbracat pusca si batut zdravan inainte. 
    Stergarul cu care e acoperita goliciunea Mantuitorului in icoane este pus dintr-o adanca sfiala si pudoare. Hristos a preferat moartea pe cruce rusinoasa, extrem de dureroasa si chinuitoare. Putea fi pravalit intr-o rapa sau ucis cu pietre. Dar cu toate astea Se lasa dus la cea mai oribila moarte.
    De aceea cinstim Crucea pe care S-a rastignit Mantuitorul Iisus Hristos. Pentru ca este altarul pe care El a ales sa moara pentru noi si a sfintit-o cu sangele Lui. ,,Caci cuvantul Crucii, pentru cei ce pier, este nebunie; iar pentru noi, cei ce ne mantuim, este puterea lui Dumnezeu" (I Corinteni 1,18).
      Dupa rastignirea Mantuitorului, Sfanta Cruce prin care El a unit cerul cu pamantul, a fost ingropata. Dupa ce crestinismul a iesit din represalii, in vremea Sfantului Imparat Constantin cel Mare, mama sa Sfanta Elena, si-a propus sa gaseasca Sfanta Cruce.   
   Cautarile sale indelungi au dat rezultat iar Crucea datatoare de viata a fost deosebita de crucile celor doi talhari prin faptul ca a inviat o femeie moarta care era dusa la groapa.
      Descoperirea Sfintei Cruci a adus o mare bucurie printre crestinii prigoniti si masacrati pana nu demult. Pentru a marca acest eveniment, Crucea a fost inaltata solemn in fata multimii adunate, de catre episcopul Macarie al Ierusalimului (14 septembrie 335).
     In icoana, Sfantul Macarie aflat in fata bisericii Sfantului Mormant, ridica in vazul multimilor adunate Sfanta Cruce pentru a fi vazuta de toata lumea. Cu ea binecuvanteaza cele patru puncte cardinale. In fata multimii de credinciosi se afla Sfintii Imparati Constantin si Elena.
     Acest gest simbolic aminteste de gestul lui Moise de odinioara in pustie. Atunci el a facut din porunca Domnului un sarpe de arama pe care l-a pus pe un stalp pentru ca privindu-l cei muscati de serpii veninosi, sa se vindece (Numerii 21). Acum sarpele din Legea Veche este inlocuit de puterea Crucii care alunga diavolii.
    Semnul Sfintei Cruci a mai fost prefigurat in Vechiul Testament de Moise. In lupta israelitilor cu amalecitii, s-a urcat pe munte si a intins bratele ca Hristos mai apoi pe Cruce. ,,Cind isi ridica Moise mainile, biruia Israel; iar cand isi lasa el mainile, biruiau Amalecitii" (Iesirea 17,11).
    Crucea pecetluieste noul Legamant cu Dumnezeu. De aceea ziua de astazi este Praznic Imparatesc, sarbatorit insa cu post pentru a cinsti jertfa Fiului lui Dumnezeu care a murit pe ea si a sfintit-o cu sangele Sau.

Foto: internet










Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu