sâmbătă, 10 septembrie 2016

Sfantul de la bucatarie: Eufrosin Bucatarul (11 septembrie)

         
    Am intalnit sfinti militari (sfintii patruzeci de mucenici, sfantul Gheorghe), sfinti medici (Luca al Crimeii, Pantelimon), sfinti imparati (Constantin si Elena, Vladimir, Stefan cel Mare), fosti mari pacatosi cum au fost sfantul Moise arapul (care a fost talhar la drumul mare), sfanta Maria Egipteanca (care a fost desfranata), sfinti proveniti din toate clasele sociale, fiecare unic prin modul in care a stiut sa-si lucreze mantuirea. La 11 septembrie este pomenit sfantul Eufrosin care a fost bucatar la o manastire.
    Sfantul Eufrosin s-a nascut in veacul al IX-lea in Turcia, intr-o familie modesta. Nu a fost dat la scoala iar din tineretea sa a plecat la manastire. Aici a primit ca ascultare slujba de bucatar. Si-a luat foarte in serios treaba si tot ceea ce facea, lucra ca si cum s-ar fi aflat in fata lui Hristos si ii slujea personal.
    Era foarte smerit si nu se certa niciodata cu nimeni. Cel mai probabil felul de om ,,prost de bun" cum zic romanii, care face tot ce-i spui si rabda toata ocara. Omul bun la toate si cel mai umilit.
   Departe de a se razvlati impotriva conditiei sale mizere sau de a-si cauta alta manastire, sfantul Eufrosin se folosea de toate pentru a se apropia cat mai mult de Dumnezeu. Un om simplu si bland pe care Dumnezeu l-a indragit foarte mult si de aceea i-a facut un dar: seara putea sa se plimbe nestingherit in gradina Raiului.
    Lucrul acesta s-a descoperit celorlalti parinti din manastire, pentru ca Dumnezeu lucreaza pentru toata lumea. Un preot din manastire se ruga cu indrazneala sa i se arate si lui ce rasplata vor avea dreptii in Rai. Si intr-o noapte rugaciunea ii este ascultata. Se vede aievea in Raiul dorit, iar acolo il gaseste si pe umilul bucatar plimbandu-se fara grija ca Adam odinioara. Vorbeste cu el si ii cere niste mere din gradina Raiului.
    Cind se desteapta, primul lucru pe care il vede este basmaluta de la Eufrosin cu merele in ea. Cit se poate de reale si cu un parfum ceresc, imposibil de descris.
    Merge in biserica unde sfantul statea la strana cu fratii si il intreaba unde a fost asta noapte. Fara ingamfare, ca un lucru firesc, Sfantul ii povesteste cum s-au intalnit in Rai dupa ce parintele se rugase sa ajunga acolo si cum i-a dat merele care ramasesera in chilie pe pat.
     Parintele uimit le povesteste tuturor intimplarea si le arata cele trei mere care umplusera toata manastirea cu parfumul lor dumnezeiesc. Atunci au realizat cu totii ca printre ei se afla un sfant de care nici macar nu banuiau. Ba chiar il desconsiderau cu totii. Au alergat ca sa-i ceara iertare, dar Eufrosin fugise din manastire, tocmai pentru a nu primi cinstire. S-a nevoit in pustie pina cand a plecat cu totul in gradina Raiului.
      Merele au fost impartite la multa lume, in special celor bolnavi care aflau tamaduire dupa ce le mancau.
     Cati dintre noi nu desconsideram oameni care in tacerea si blandetea lor ascund o rugaciune continua...Oameni pe care ii tratam cu dispret, considerindu-ne superiori lor; prin conditia materiala, prin job, prin studii, prin felul de-a vorbi. 
    Sfantul Eufrosin era un om de conditie modesta, fara scoala, pus sa slujeasca celorlalti si luat peste picior de toti. Si atunci ne cutremuram, pentru ca un om la care ne-am uitat de sus o viata intreaga, ne va judeca la Judecata cea din urma. Asa cum spunea sfintul Apostol Pavel: ,,nu ştiţi că sfinţii vor judeca lumea?'' (Epistola Intaia catre Corinteni 6,2).

Icoane: internet









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu