vineri, 16 septembrie 2016

1: Tipologii ale icoanelor Maicii Domnului - Hodighidria

         Cea care arata Calea (Hodighidria)
        Hodighidria de la manastirea Neamt

            Hodighidria de la Smolensk
    Icoana Maicii domnului Hodighidria (Cea care arata Calea) este ipostaza didactica, sobra a Maicii Induratoare, venerata mai ales dupa anul 843. In atitudine maiestoasa, Sfanta Fecioara Tronul lui Dumnezeu, tine pe bratul sau pe Iisus Hristos cu chip de adult. Cu cealalta mana ea arata spre Imparatul: Calea, Adevarul si Viata.
            Hodighidria de la Xenofont

     Pruncul Emanuel binecuvanteaza cu dreapta, iar cu mana stanga tine sulul Evangheliilor, simbol al demnitatii Sale de Invatator. 
Hodighidria: Muzeul National de arta, Bucuresti

    Are un vestmant fastuos, hasurat cu aur, simbol al demnitatii Sale de Imparat. Chipul Lui este plin de noblete, iar maturitatea trasaturilor se prelungeste in binecuvantarea pe care o da ca un adult. El este un Prunc batran, cu fruntea inalta, deosebit de copilasii rotofei si bucalati din tablourile religioase.
    Dupa traditie, prima icoana de acest fel a fost pictata de sfantul Apostol si Evanghelist Luca.
            Hodighidria de la mrea Secu
       A fost lucrata sub inspiratie divina, dupa Pogorarea Sfantului Duh peste Apostoli, de vreme ce Sfantul iconar nu o vazuse pe Maica Domnului cand Pruncul era micut in bratele ei. Traditia afirma ca icoana a primit binecuvantarea Maicii Domnului, care ar fi spus: ,,Harul meu va fi cu aceasta icoana."
        Hodighidria de la manastirea Ostrov

    ,,Zugravindu-ti chipul preacinstit, dumnezeiescul Luca, scriitorul Evangheliei lui Hristos, calauzit fiind de glasul dumnezeiesc, L-a infatisat in bratele tale pe Facatorul."
    Mai apoi sfantul Apostol Luca a trimis icoana la Antiohia, impreuna cu Evanghelia sa, unui anume Teofil (Luca 1,3).
  ,,Muta sa fie gura paganilor, care nu se inchina icoanei tale celei zugravite de Sfantul Apostol Luca, ceea ce se cheama Povatuitoarea." (Acatistul Maicii Domnului).



      Hodighidria: icoane pictate de mine

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu