duminică, 20 noiembrie 2016

Intrarea Maicii Domnului in biserica (Vovidenia)


Intrarea Maicii Domnului in Biserica
(icoana pictata de mine)

Intrarea in Biserica a Maicii Domnului 
     Despre aceasta sarbatoare nu gasim nimic scris in Evanghelii. Traditia Bisericii si apocrifele au dezvoltat acest praznic denumit in popor Ovidenia sau Vovidenia iar iconografia bizantina l-a ilustrat cu un lux de elemente simbolice.
    Parintii Maicii Domnului, Sfintii Ioachim si Ana au dobindit Copila Sfanta in urma multor rugaciuni. Au promis ca isi vor darui copilasul lui Dumnezeu si se vor tine de promisiune, desi erau inaintati in varsta si ar fi avut mare nevoie de ajutor la finalul vietii lor. Cand Fecioara a implinit trei anisori, este adusa la Templu si incredintata preotului Zaharia, tatal Inaintemergatorului Ioan.
    Desi era un copilas mic, Fecioara Maria inainteaza singurica si fara teama catre marele preot cu bratele intinse, lasandu-si parintii in urma. Isi cunostea menirea insuflata de Duhul Sfant. De aceea ea in icoane apare ca o Prunca mult mai matura.
       Scena se desfasoara in curtea interioara a templului, langa intrarea in Sfanta Sfintelor, locul cel mai sacru din templu (cum este la noi altarul). Preotul Zaharia, imbracat in haine preotesti de slujire, intinde mainile spre ea iar Fecioara urca singura pe postamentul care simbolizeaza locul sfant.
    In urma ei pasesc cu smerenie Sfintii sai parinti, insotiti de fecioare cu faclii aprinse. Pare putin ciudata Copila de trei ani care arata ca un adult in miniatura, investmantata cu maforionul cu trei stelute (simbolizind pururea fecioria si Sfanta Treime totodata). Este reprezentarea simbolica a viitoarei Maici a Domnului, matura duhovniceste (Sf. Grigorie de Nyssa).
    Sfantul Zaharia va face ceva absolut neobisnuit: o va duce pe Copila cea micuta in Sfanta Sfintelor, loc unde doar arhiereul intra o data pe an. Aici va ramine Sfanta Fecioara vegheata de un inger pina la varsta de 15 ani, cand va fi incredintata Dreptului Ioachim. Sa nu credeti ca aici a ramas ca intr-o inchisoare: lucra si studia alaturi de celelalte fecioare din templu - stim ca ea cunostea Scripturile si proorociile despre venirea lui Mesia din Fecioara. 
    Sfanta Fecioara a fost prima monahie: copilaria si adolescenta sa a fost pusa sub semnul rugaciunii, al dedicarii totale lui Dumnezeu. O vedem in icoana in Sfanta Sfintelor, vorbind cu un inger care o hranea cu invataturi si paine cereasca. ,,Petrecea Fecioara in Sfanta Sfintelor, primind hrana dulce de la ingeri." (Sf. Gherman al Constantinopolului)

 Foto: internet






































Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu