joi, 3 noiembrie 2016

4: Tipologii ale Icoanelor Maicii Domnului - Rugatoarea

                       Oranta din Miroj 

             Oranta - Mrea Techirghiol 
          O icoana des intalnita a Maicii Domnului mai ales in fresca, este icoana Maicii Domnului Cea care se roaga sau Oranta. Cele mai timpurii icoane de acest fel se gasesc in picturile catacombelor romane, mai intai ca figuri simbolice, de pe la mijlocul secolului al II-lea. Initial, orantele reprezinta personificarea rugaciunii, mai ales cea adresata de sufletul mantuit pentru cei aflati pe pamint.
      In mod traditional, orantii si orantele indreptau mainile catre cer; intinderea bratelor in lateral este o atitudine mai deosebita. (,,Studii de arta veche romaneasca si universala''- Virgil Vatasianu).
           Oranta - Mrea Bistrita, Valcea 
     Gestul intinderii mainilor in lateral la rugaciune a fost comparat de Tertulian cu rastignirea lui Hristos pe cruce.
     La egipteni, sufletul Kha era reprezentat ca un trup cu bratele ridicate; aceasta ideograma se alatura numelui persoanei decedate. Apoi, aceasta reprezentare s-a increstinat. Astfel, in traditia crestina, Maica Domnului este imaginea suprema a omului mantuit. Tinand bratele intinse lateral, ea imbratiseaza in orizontul rugaciunii intreaga comunitate umana.
      Maica Rugatoare - Moldovita 
     Aceasta icoana seamana cu Acoperamantul Maicii Domnului. Doar ca aici este prezent si Pruncul Iisus Hristos Care binecuvanteaza cu amandoua mainile, ca un Arhiereu absolut. El este Prunc, dar chipul si atitudinea sint de om matur. Fecioara se roaga, iar El ca Domn si Dumnezeu primeste rugaciunea si da binecuvantarea.
    Aceasta icoana apare pe bolta altarului. Cum spunea parintele Constantin Necula: ,,O Femeie vegheaza si se roaga pretutindeni in altar". Poate fi reprezentata insa si in icoanele mici, portabile; spre exemplu icoana facatoare de minuni de la Miroj.

Foto: internet




   





















































Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu