marți, 1 noiembrie 2016

7. Un Sfant al oamenilor moderni : Sfantul Gavriil Marturisitorul, cel Nebun pentru Hristos

      Sfantul Gavriil Marturisitorul, cel Nebun pentru Hristos 
    Sfantul Gavriil este foarte cunoscut si iubit de catre georgieni. A fost canonizat in anul 2012 si este sarbatorit la 2 noiembrie.
    S-a nascut in anul 1929 in Tbilisi.  Cand era mic, Vasiko si-a construit o chilie de pamant in curtea parintilor sai si acolo se straduia sa traiasca intocmai unui ascet. Mai tarziu a transformat chiliuta intr-o bisericuta, in plin regim comunist. Autoritatile au incercat sa o distruga si pe indraznet sa-l declare nebun.
    In 1955, Goderdzi este calugarit sub numele de Gavriil. Zece ani mai tarziu a fost arestat de KGB pentru ,,activitati anti-sovietice". In inchisoare este supus la torturi prelungite pe care le-a suportat cu multa rabdare, precum mucenicii de odinioara.
    In ultimii ani ai vietii sale, cind prigonirea credinciosilor a incetat, a devenit foarte cunoscut si iubit de georgieni, fiind vizitat zilnic de credinciosi din toata tara. Foarte multi s-au vindecat ca urmare a rugaciunilor sale. Inainte de moarte, fiind bolnav, i s-a recoltat sange care a ramas nestricat. Dupa moartea sa, multe minuni s-au savarsit la mormantul sau, chiar si inainte de descoperirea sfintelor sale moaste, la 22 februarie 2014.
      De ce nebun pentru Hristos? Pentru ca traia in logica lui Hristos in acel timp in care comunistii erau impotriva lui Hristos. Una din ,,nebuniile" sale s-a petrecut la o serbare tovaraseasca de 1 mai, in 1965. Pe clădirea Comitetului Central din Tbilisi, în piața centrală a orașului, erau atârnate portretele marilor „părinți” ai comunismului, iar de la tribună înaltele oficialități ale vremii țineau discursuri înflăcărate. 
    Deodată, giganticul portret al lui Lenin din spatele tribunei a început să ardă, apoi și celelate. Mulțimea din piață a amuțit. La o fereastră de la etajul al doilea al clădirii Comitetului Central, după ce dăduse foc portretelor, părintele Gavriil începuse să propovăduiască împotriva nebuniei sovietice.
     În cele din urmă a fost dat jos de acolo cu o mașină de pompieri cu scară, iar mulțimea înfuriată a rupt gardurile de siguranță și s-a năpustit asupra lui. Când pompierii l-au scos din mâinile oamenilor, Părintele Gavriil avea 18 fracturi, din care una craniană, iar fața îi era de nerecunoscut. O lună de zile a fost aproape inconștient, apoi a fost transferat la un spital de boli mintale, lucru care, probabil, l-a salvat de la pedeapsa capitală. Părintele Gavriil nu vorbit nimănui despre asta ulterior.
        Timp de 15 ani a cersit in pragul bisericilor pentru ca nu era primit nicaieri, iar in satul sau lumea punea cainii pe el. Era miluit uneori doar de cei care nu il cunosteau. Toata lumea se temea de el in vremuri cand nu puteai spune adevarul fara sa fii inchis ori omorat.
    In taina se retragea intr-o grota sapata de el intr-o stanca si acolo se ruga cu lacrimi. In curte a ridicat o biserica pe care autoritatile comuniste i-o daramau dar pe care el o reconstruia.

Icoana
Sfantului Gavriil Marturisitorul, cel Nebun pentru Hristos ( foto: Doxologia)

Surse:
 http://www.doxologia.ro/sfantul-gavriil-marturisitorul-cel-nebun-pentru-hristos
http://www.cuvantul-ortodox.ro/2015/11/02/cuviosul-gavriil-georgianul-un-nebun-pentru-hristos-al-vremurilor-noastre-dusmanul-poporului-calcat-in-picioare-si-urat-de-multimea-idolatra-2-noiembrie-20-de-ani-de-la-adormire/

Sf. Gavriil Marturisitorul (icoana pictata de mine)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu