luni, 7 noiembrie 2016

Serbarea tuturor cetelor ingeresti

       Soborul Sf. Arhangheli Mihail si Gavriil 
 Sarbatoarea de la data de 8 noiembrie care se cheama in calendar Soborul Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil, este a tuturor puterilor ceresti pe care noi ii numim cel mai adesea cu titlul generic de ,,ingeri".
Serafim (sursa: internet)

     Sfantul Dionisie Areopagitul a facut o clasificare a celor noua cete ingeresti, asezate in trei grupuri suprapuse: Serafimi, Heruvimi, Scaune, Domnii, Puteri, Stapanii, Incepatorii, Arhangheli, Ingeri. 
   
     In sinaxarele vechi, aceasta sarbatoare a fost inchinata initial Sfantului Arhanghel Mihail. Mai tarziu a devenit o sarbatoare inchinata tuturor Puterilor Ceresti.

      Cuvintul inger este de origine greceasca si se traduce prin vestitor iar arhanghel inseamna mai mare peste ingeri. Sfantul Apostol Pavel in Epistola catre evrei scria despre ingeri: ,,Ingerii oare nu sunt toti duhuri slujitoare, trimise ca sa slujeasca. pentru cei ce vor fi mostenitorii mantuirii?" (Evrei 1,14)
    Ingerii sunt  slujitorii lui Dumnezeu, mesagerii Lui, duc rugaciunile noastre la Dumnezeu sau vestesc voia Lui.
     Ocrotesc sau pedepsesc, totul insa la porunca lui Dumnezeu. Desi fara trup, sunt si ei tot fapturi create. In Erminie, pictorilor de icoane li se spune cum este zugravita fiecare  ceata ingereasca in parte. Cea mai cunoscuta este ceata Incepatoriilor, Arhanghelilor si a  Ingerilor:
,,Acestia se zugravesc cu capul gol, cu parul strans cu o panglica alba alba legata la ceafa si purtand   
haine ostasesti, incinsi cu braie de aur si cu mantiile pe umeri. Tin pe maini lanci si sulite si au chipul unor tineri cu stihare luminoase si lungi. (Dionisie din Furna: ,,Erminia picturii bizantine").
  Icoane cu Sf. Arhanghel Mihail (sursa: internet)

 Sfantul Arhanghel Mihail este arhanghelul care i-a fost cel mai loial lui Dumnezeu, oprind caderea ingerilor razvlatiti. El este ingerul dreptatii, capetenia ingerilor buni. 

    Este zugravit cel mai adesea cu sabia de foc in mana, uneori calcand peste diavol, alteori pazind poarta Raiului pentru ca nimic necurat sa nu intre acolo. La fiecare Sfanta Liturghie, preotul sau diaconul rosteste cuvintele Arhanghelului Mihail: ,,Sa stam bine, sa stam cu frica, sa luam aminte!"
    In limba ebraica, numele sau inseamna Cine este ca Dumnezeu? El a fost protectorul special  al poporului Israel, calauza pentru Lot si familia sa la iesirea din Sodoma, i-a scos din cuptorul de foc pe cei trei tineri din Babilon, l-a scos pe Sfantul Apostol Petru din inchisoare. Tot el va trambita pentru ca mortii sa iasa din morminte la Judecata finala.
Icoane cu Sf. Arhanghel Gavriil (sursa: internet)

Sf. Arhanghel Gavriil
este Arhanghelul vestilor bune: vesteste nasterea Maicii Domnului, a sfantului Ioan Botezatorul, aduce Sfintei Fecioare Buna Vestire, a anuntat Mironositelor Invierea Domnului. Numele sau se traduce din ebraica barbat-Dumnezeu. 
Talmacirea este data de parintele Staniloaie (pe baza Sfintei Traditii): doar Sfantului Arhanghel Gavriil i s-a descoperit taina intruparii lui Dumnezeu-Cuvintul.
 La Nasterea Domnului se arata pastorilor, il lamureste pe dreptul Iosif ca nu are temei de indoiala in ce priveste fecioria Maicii Domnului, calauzeste Sfanta Familie in Egipt, aduce femeilor mironosite vestea Invierii Domnului. El este pictat in icoane adesea cu un crin alb in mana: simbolul binecuvantarii. El este ingerul bunatatii si al milostivirii lui Dumnezeu.
Adesea sfintii arhangheli apar insotind-o pe Maica Domnului sau diferiti sfinti. 

Sf. Arhangheli Mihail si Gavriil cu Sf. Nectarie (sursa: internet)
   Sf. Arhanghel Gavriil ( sursa: internet)

















Ingeri si Arhangheli (icoane pictate de mine)
                

Multumire: CrestinOrtodox.ro
Foto: internet











































Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu