miercuri, 23 noiembrie 2016

Sf. Mare mucenica Ecaterina: printesa care a primit inel de logodna de la Hristos

               Sf. Mare Mc. Ecaterina
    Sfanta Ecaterina a trait in vremea imparatului pagan Maximin, prigonitor al crestinilor. Era fiica lui Consta, care fusese imparat. La optsprezece ani era extrem de frumoasa, dar si foarte invatata. Cunostea filosofie, medicina, ii citise pe autorii antici, era o buna oratoare. Frumoasa, desteapta, bogata.
    Venindu-i vremea sa se marite, ca sa scape de presiunea rudelor, Ecaterina le-a cerut sa ii gaseasca un tanar care sa fie la fel de inzestrat ca si ea: de neam bun, bogat, frumos si invatat.
    Mama sa, care in ascuns era crestina, a dus-o la un preot pentru o lua sfat duhovnicesc de la el. Vazand-o parintele cat este de cuminte si inteleapta s-a gindit ca merita ceva mult mai bun decat un mire muritor: asa ca i-a vorbit despre Hristos  Mirele ceresc care are mult mai multe daruri decit cele dorite de ea. I-a daruit o icoana a Maicii Domnului cu Pruncul, sfatuind-o sa se roage in fata ei pentru a-si cunoaste Mirele.

             Inelul Sfintei Ecaterina 
     Tanara fata s-a inchis seara in camera ei si s-a rugat asa cum o invatase parintele. A vazut-o in vis pe Maica Domnului dar chipul Pruncului nu L-a putut vedea, pentru ca nu era botezata. Atat de mult si-a dorit Ecaterina sa vada chipul Pruncului Care stralucea ca un soare, incat la ivirea zorilor s-a reintors la batranul preot povestindu-i visul si rugandu-l cu lacrimi sa o invete ce sa faca sa-I vada chipul Mirelui.
    Parintele a catehizat-o apoi a botezat-o, sfatuind-o sa se roage din nou Maicii Domnului.

Sfanta Ecaterina vorbindu-le invatatilor vremii 
    S-a intors Ecaterina in camera ei, in fata icoanei si s-a rugat cu multa sinceritate. De asta data Pruncul o privea cu mult drag si n-a mai spus despre ea ca e saraca, fara de minte si de neam prost. Pentru ca toata frumusetea, bagatia si inteligenta ei nu valorau nimic in ochii lui Hristos cat timp ea fusese pagana. Acum insa si-o dorea mireasa si chiar ii daruieste un inel ca de logodna.
    Trezindu-se din visul cel frumos, nu mica i-a fost mirarea Ecaterinei vazand pe deget inelul primit de la Mirele Hristos.    
       Tanara Ecaterina si-a umplut sufletul si viata cu Stapanul si Mirele ei. Si nu a vrut sa ascunda asta. Pentru ca imparatul pagan, venind in Alexandria, a poruncit sa se aduca jertfe zeilor, incat toata cetatea se umpluse de fum si de glasul animalelor speriate si injunghiate. Vazand atata tulburare, Ecaterina s-a infatisat imparatului caruia i-a vorbit mestesugit despre inselarea in care se afla.  
     Fiind o foarte buna oratoare si foarte frumoasa, nu prea a stiut imparatul sa-i intoarca vorba. Ca sa nu se faca de ras, i-a zis ca intai vor termina cu jertfa, apoi o va asculta. Chemand-o la palat, fecioara a continuat a-i vorbi, crezand ca poate il va converti. Imparatul insa, pierdut in fata ei, o privea ca pe o zeita si numai la cele sfinte nu se mai gandea el...
    Pentru ca nu i-a cedat, imparatul convoaca o adunare a inteleptilor, 50 de filosofi si buni oratori ai vremii, ca s-o convinga pe tanara fecioara sa renunte la credinta ei. I-a pus in garda ca nu prea e de glumit cu frumoasa cu limba si mintea ascutita; ca sub blandetea si sfiosenia ei se ascunde o minte mai inteleapta decit a lui Platon.
    Numai ca lucrurile nu au mers asa cum si-a dorit imparatul. Ecaterina i-a biruit in argumente, spre marea nemultumire a lui Maximin. Mai mult decat atat: convinsi de vorbele Ecaterinei, doresc sa se si boteze!
     Vor primi botezul focului, pentru ca imparatul furios va porunci sa fie arsi in mijlocul cetatii. Vor fi gasiti in cenusa complet nearsi, nici chiar barbile erau arse. Moastele lor au fost izvor de convertire si pentru alti oameni.
    A incercat imparatul sa o convinga si cu vorba buna si cu schingiuirea. Insa sfanta i-a convertit si sotia si o mare parte dintre curteni si soldati. Nici un chin nu o facea sa renunte iar frumusetea nu i se stirbea. Atunci la sfatul unui lingusitor crud, imparatul nascoceste o noua tortura: niste roti ascutite care sa ii sfartece sfintei trupul (de aceea in icoane sfanta Ecaterina se sprijina de o roata). 
    Numai ca ca un inger trimis de Dumnezeu a dezlegat-o pe sfanta Ecaterina iar roata s-a facut-o bucati, ranind de moarte o multime de pagani. Alt prilej de noi convertiri. Mai mult decit atat: Augusta, sotia imparatului l-a mustrat in public de impietrirea lui, devenind ea insasi mucenica in urma unei torturi cumplite.

     Manastirea Sf. Ecaterina (Sinai)
       Vazand imparatul ca n-o poate convinge nici cu fagaduinte nici cu infricosare, a poruncit sa-i fie taiat capul afara din cetate. Iar din gatul ei nu a curs singe ci lapte. Credinciosii aflati de fata au vazut cum ingerii i-au luat trupul, ducandu-l in Muntele Sinai.

Sursa: Doxologia
http://www.doxologia.ro/viata-sfant/viata-sfintei-marei-mucenite-ecaterina
Foto: internet





























Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu