sâmbătă, 26 noiembrie 2016

Sfantul Stelian, ocrotitorul copiilor

Sfantul Stelian (icoana pictata de mine)

             Sf. Cuv. Stelian Paflagonul (sursa: Doxologia)

     Sfantul Stelian a fost un copil foarte asteptat de catre parintii sai, carora le murisera imediat dupa nastere toti pruncii. A crescut inconjurat de dragostea si grija parintilor lui care nu voiau sa-l piarda si pe el. Micul Stelian si-ar fi dorit mult frati sau surori. De aceea, de mic pastreaza in suflet o iubire foarte mare fata de toti copiii.
    Era milostiv si blajin, cu o inclinatie nativa catre viata duhovniceasca. Se simtea la biserica din orasul sau ca acasa. De aceea, ramanand orfan de ambii parinti, va vinde averea mostenita daruind banii saracilor. Se va stabili intr-o manastire din Paflagonia, in apropiere de Cezareea Capadociei (patria Sfantului Vasile cel Mare).
    Era smerit, rugator si plin de ravna, de aceea staretul doreste sa fie preotit. Insa tanarul monah socotindu-se nevrednic, ii cere binecuvantare sa se retraga intr-una din pesterile din preajma manastirii.
      Nu va mai pleca de aici, rugandu-se in continuare cu acelasi dor pentru Dumnezeu. Dar cum sfintenia atrage sufletele aproape, era adesea vizitat de multi credinciosi care aveau nevoie de sfaturile si rugaciunile sale. Parintele care cautase linistea printre stinci nu fugea de ei, dimpotriva, ii ajuta de fiecare data.
    Cand in acele tinuturi a izbucnit o molima grea care ii omora in special pe copii, Sfantul Stelian s-a rugat mult pentru ei si asa molima a incetat; multi copii au fost salvati de la moarte. Cunoscand puterea rugaciunilor sale care ii ajuta in special pe copii, multi parinti cu prunci bolnavi au venit sa ii ceara ajutorul. De cele mai multe ori, copiii suferinzi adusi de mamele lor la pestera sfantului plecau sanatosi acasa.
    Fara sa-si fi dorit asta smeritul parinte, faima sa de om al lui Dumnezeu care ii ajuta mai ales pe copii s-a raspindit si in alte tinuturi.
     Parintele a plecat catre Dumnezeu pe Care L-a slujit toata viata la data de 26 noiembrie. Trupul sau neputrezit, mirosind a mir, a fost dus in biserica de metanie. Acolo savarseste in continuare minuni, ramanand intr-o binecuvantata comuniune cu toti cei care ii cer ajutorul.
    Sfantul Stelian este dovada ca si pustnicii iubesc copiii atat de mult, incat rugaciunile lor ii salveaza de la boala si de la moarte. Inca de mic a iubit copiii, tanjind dupa fratii si surorile pe care nu le-a avut niciodata. Iubirea sa a rodit in grija parinteasca pe care o avea pentru copiii bolnavi pentru care s-a rugat ori de cite ori i s-a cerut ajutorul. Parintii il pot lua cu incredere de ,,aliat", pentru ca in bunatatea si iubirea lui, Sfantul Stelian nu-i va dezamagi niciodata.


Troparul Sf. Cuvios Stelian (video):
http://www.doxologia.ro/cantari/video-troparul-sfantului-cuvios-stelian-paflagonul-26-noiembrie


Sursa: Doxologia
http://www.doxologia.ro/viata-sfant/viata-sfantului-cuvios-stelian-paflagonul
Foto: internet

































Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu