miercuri, 9 noiembrie 2016

8. Un Sfant al oamenilor moderni: Sfantul Nectarie de la Eghina (cu un film documentar despre viata si minunile sale)

                Sf. Nectarie - fotografii 

     Despre sfantul Nectarie Taumaturgul s-a scris mult. A fost canonizat recent de Biserica Greciei, insa minunile savarsite au facut inconjurul pamantului.
    Micul Anastasie (cum se numea de la botez) s-a nascut intr-o familie saraca dar a primit o aleasa educatie crestina. Ea se va imbogati atunci cand va ajunge la Constantinopol sa invete teologie. La 20 de ani se va stabili pe insula Chios, unde va preda religia copiilor. Dar cum sufletul sau jinduia dupa o legatura mai apropiata de Mantuitorul sau, se calugareste primind numele de Nectarie.
     Dupa terminarea studiilor la Atena, este luat de patriarhul Sofronie ca ucenic in Alexandria. Este hirotonit preot si mitropolit de Pentapole. Era extrem de iubit de credinciosi pentru ca era foarte bland, smerit si avea multa rabdare si ingaduinta pentru toata lumea. Dragostea se simte si atrage ca un magnet. Dar tocmai aceasta iubire a oamenilor, precum si grija pe care i-o purta patriarhul Sofronie a starnit invidia in randul celorlalti ierarhi.
   
    Desi pare de necrezut ca unui sfant i se poate intampla asa ceva, "binevoitorii" l-au defaimat in fata patriarhului sau, aducand acuzatia mincinoasa ca ierarhul Nectarie i-ar vrea functia. Nevinovatul ierarh a fost destituit si se va retrage la Atena intr-o saracie crunta si parasit de ai sai.
     A fost cativa ani predicator, profesor si director al unei scoli teologice. Desi suferintele si nedreptatile prin care trecea ar fi trebuit sa il aspreasca, dimpotriva, raspindea mereu pace si bucurie in jur.
    Manastirea de maici de pe insula Eghina a construit-o intre anii 1904-1907, cu ajutorul multor credinciosi si ucenici. Aici se va retrage in ultimii ani ai vietii sale. A ajutat multi bolnavi si napastuiti, mai ales in vremurile grele de dupa primul razboi mondial. Inca din timpul vietii i-a dat Dumnezeu darul de tamaduitor.
      La 20 de ani dupa ce fusese ingropat, trupul sau a fost gasit intreg, nestricat si raspandind un parfum dumnezeiesc. Maicile prezente au ramas uimite sa gaseasca pe trupul sau florile de lamaita pe care le presarasera la inmormintare, la fel de proaspete si de parfumate.



Icoane ale sfantului Nectarie 

     A fost asezat in biserica din manastirii din Eghina pentru inchinare si pentru multimea de minuni care se savarsea la moastele sale a fost canonizat, cu zi de praznuire la 9 noiembrie. 



    Sfantul Nectarie (icoane pictate de mine)

Viata si minunile Sf. Nectarie Taumaturgul de la Eghina (film documentar)
https://www.youtube.com/watch?v=zBltI7xb0uQ 

Moastele Sf. Nectarie de la mrea Radu Voda (Sursa: Ginduridinierusalim)
 

Troparul Sf. Ier. Nectarie (video)
http://www.doxologia.ro/cantari/video-sfantul-ierarh-nectarie-taumaturgul-de-la-eghina-tropar 

Manastirea Eghina si icoana Sf. Nectarie (Sursa: Manastirea Suruceni)


Multumire:
Doxologia
http://www.doxologia.ro/viata-sfant/viata-sfantului-ierarh-nectarie-taumaturgul-de-la-eghina
Ganduridinierusalim
Trinitas TV

Foto: internet

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu