luni, 21 noiembrie 2016

9. Un sfant al oamenilor moderni: Sfantul Nicolae Planas, ocrotitorul celor casatoriti

             Sf. Nicolae Planas - fotografii 
    Acest sfant (serbat la 2 martie), pastreaza ceva din bunatatea blajina a sfantului al carui nume il poarta. De mic a fost atras de biserica. Joaca lui preferata era retragerea in paraclisul Sfantului Nicolae de pe mosia parintilor sai.  Acolo se infasura intr-un cearsaf si petrecea mult timp cantand toate cantarile bisericesti pe care le stia.
    La 19 ani ii moare tatal; de aceea se muta impreuna cu sora si cu mama sa la Atena. La 28 de ani se casatoreste si are un copil. Va fi hirotonit diacon, apoi preot. Pare o viata obisnuita, chiar banala.
     Dupa ce sotia sa moare, isi dedica viata intrutotul Bisericii, pe care a iubit-o de mic copil. Vreme de 50 de ani a facut Sfanta Liturghie in fiecare zi: incepea de la 8 dimineata pana la orele14-15 dupa-amiaza. Dura atat de mult pentru ca pomenea absolut toate pomelnicele primite. Nu le pomenea o data sau de doua ori, ci le-a tot citit pina cind se ingalbeneau de vreme. Si se adunau mereu alte pomelnice.
    Dupa Liturghie nu ajungea acasa, ci mergea la vreun cunoscut din apropiere, unde se odihnea putin intr-un fotoliu. De mancat, manca un pic seara, iar in posturi fara ulei. Seara la noua incepea privegherea. Slujea pe rand, in mai multe biserici. Facea singur, neobosit, toate slujbele. Ajuta familii sarace, tinerii sa isi plateasca studiile, vaduve si orfani.  
      Isi indeplinea misiunea sa tacut, fara sa se supere pe cei care il ponegreau pentru lungimea neobisnuita a slujbelor sale. In simplitatea sa, de multe ori savarsea minuni de care nici macar nu era constient.
    La 2 martie 1932, merge la Hristosul pe Care L-a slujit cu atata dragoste si Caruia I s-a rugat pentru toata lumea. La dezgoparea sa este gasit nestricat si mirosind a mir.
    Sfantul parinte Nicolae ii ajuta in continuare pe cei care ii cer cu credinta ajutorul. Isi continua misiunea inceputa din aceasta lume. Dar mai ales ii ajuta pe cei casatoriti, aducind pace in ,,zonele de razboi". Insusi parintele Nicolae a fost casatorit iar dupa moartea sotiei nu s-a mai recasatorit, alegand sa duca o viata monahala.
              Sf. Nicolae Planas  - icoana 
    Pana la urma, sfintenia este data de cata iubire putem investi in oameni. Nu este obligatoriu sa fii monah ori sa te retragi in pustie. Parintele Nicolae a trait in mijlocul oamenilor, slujindu-le de fiecare data cu foarte multa discretie, urmarind sa nu fie vazut.
    Inca din timpul vietii, sfintii il priveau la el cu dragoste. Cind a fost alungat din biserica Sf. Pantelimon in urma unor uneltiri, a plecat plangand spre casa, stiindu-se nevinovat. I-a aparut in cale un tanar care l-a intrebat de ce e trist. Povestindu-i pricina, tinarul i-a spus: ,,Eu sint Pantelimon si locuiesc in Lumea Noua (un cartier). Nu te mahni, eu voi fi mereu cu tine."
    La biserica unde slujea parintele Nicolae era o paraclisera care se purta urat cu dinsul. Odata femeia a intrecut masura; noaptea ea l-a visat pe Sfintul Ioan Botezatorul care, drept pedeapsa, i-a fript o palma zdravana, de i-a invinetit obrazul. S-a trezit si obrazul ii era vanat. Dandu-si seama de greseala, a alergat la parintele Nicolae ca sa-i ceara iertare.
       Uneori, atunci cand sfintii de pe pamant nu se apara de rautati si de clevetiri, sfintii din cer le vin in ajutor.
Sursa: Doxologia
 http://www.doxologia.ro/biblioteca/vietile-sfintilor/viata-sfantului-nicolae-planas-ocrotitorul-celor-casatoriti
Foto: internet

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu