duminică, 10 aprilie 2016

Sfantul Mare Mucenic Gheorghe

Icoana Sf. Georghe (daruita manastirii Zografu de Sf. Stefan cel Mare) 
                                                           
     Sfantul Mare Mucenic Gheorghe este foarte iubit de romani. Nascut in Capadocia din parinti crestini, a urmat cariera militara ajungand comandant in armata imparatului Diocletian. 
     In anul 303, imparatul a dat un decret prin care toti crestinii erau obligati sa lepede credinta in Hristos si sa se inchine zeilor. Sfantul Gheorghe si-a marturisit credinta cu acelasi curaj cu care lupta, infuriindu-l rau pe imparat.
     A fost supus la chinuri crunte: loviri cu sulita, tras pe roata, ingropat in var, i s-au pus lespezi grele pe piept, ca sa il striveasca. Multi din cei care au privit acest ,,spectacol'' pus in scena de imparat, vazand curajul sfantului intarit de Dumnezeu, au renuntat la credinta pagana devenind crestini. 
    Si imparateasa Alexandra, sotia lui Diocletian s-a convertit la crestinism. In cele din urma, vazand ca nu-l poate convinge nici cu sila, nici cu onoruri, imparatul Diocletian l-a condamnat la moarte prin decapitare la 23 aprilie 303.
     Asta este istoria mult prescurtata a vietii Sfantului Gheorghe. Curajul acestui tanar militar i-a incurajat pe romani, vesnic purtati in cate o lupta. Sfantul Voievod Stefan cel Mare a avut mare evlavie la acest sfant, purtandu-i icoana in fiecare batalie.      
    Legendele spun ca insusi Sfantul Gheorghe il ajuta in bataliile cu turcii. La Sfantul Munte Athos (manastirea Zografu)  se afla Steagul Moldovei pe care este imaginea sfantului Gheorghe omorand balaurul. Si pecetea Mitropoliei Moldovei a preluat chipul sfantului Gheorghe, dupa vechiul steag moldovenesc.
Icoana Sfintului Gheorghe Kremlin (1170)
Dionisie din Furna il descrie in Erminie pe Sfantul Gheorghe: ,,tanar si frumos, fara barba, cu parul  cret pana la urechi si inalt la trup''.

Sf. Mare Mucenic Gheorghe omorand balaurul - icoana ruseasca: secolul XIV
     Un intreg capitol ii este dedicat in Erminie.  Sunt descrise scene din viata sa, din momentul in care isi marturiseste credinta in fata imparatului si pana la moarte.
     O legenda spune ca Sfantul Gheorghe salveaza de un balaur cetatea Silena din Libia. Dionisie din Furna o mentioneaza: ,,Sfantul este infatisat ca un luptator pe cal alb, omorand balaurul langa cetatea Beirut si salvand o domnita; este o reprezentare tarzie''. Legenda Aurea (o colectie de vieti ale sfintilor) este un document care probabil sta la baza acestei reprezentari.
   Sfantul Gheorghe este reprezentat si bust. Imbracat in soldat, cu armura si o hlamida rosie ca singele (insemn al muceniciei sale), sfintul Gheorghe are intr-o mina o sulita si in cealalta platosa (sau sabia). Chipul tinar este prelung, serios, incadrat de par cret.
Foto: internet






Sfantul Mare Mucenic Gheorghe (icoane pictate de mine)

10 comentarii:

  1. sint dosarele cu invinuitii si invinuitele mele in ziduri reale grave faptice serioase,cu dovezi si ramasite la Judecatorie Parchet Arges nu renunt vesnic la acuzatii,motivul,1900-vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  2. au toata SCLEP hartii de la noi drepturi obligatii sume legea paragraful,la Stabor 1900-vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  3. am trei dorinte implinite radiodifuzor 1900-vesnic de rau Parchet Judecatorie vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  4. credem in rau de la diacon cu credinta corect in inimi, suflete discernamant cap,sa facem tot din timp, eu tati,mamaie mosu,credem in panze,in lumanari si galeti 1900-vesnic corect.Sa facem vesnic parastasele sarbatorile nunta si botezul onomastica si armata obste scoala servici partid straini ca mine corect identic faptic marturi comun[listele cum unde pret cat aici in capete],

    RăspundețiȘtergere
  5. au parintii sora unchiul bunicii sotul ajutorul rudele medicina mea cu semn telepatic minte steno toporista alternativa toti marturi comun,corecta de 10[avem toti caiet in minte pret cat cum boala pielea mea] 1900-vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  6. sintem bucatari cu autorizatii PARCHET JUDECATORIE gratuit vesnic bisericeste,stiim meseria legea in comun sistem,acelasi cerc iscalit ai lor,impartim potul prada avem aceleasi foi de parcurs drepturi obligatii organolepsis medicina acte cum,au ca mine identic eu tata sot 1900-vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  7. sintem imbracati in culori sterse prafuite de veterani de razboi muzeale gratis de legionari eu parinti sot 1900-vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  8. am aratat eu tata sulurile la biserica 1900-vesnic corecte,etern.

    RăspundețiȘtergere
  9. stiu parerea mea la Electroaparataj am semne maini eu parinti sot bunici[3],au parerile lor Electroaparatajul,corecte in ziduri 1900-vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  10. avem aceleasi uniforme haine de Sporturi drepturi obligatii viata fapte identice la fel muzeale i.g duca eu parinti sot 1900-vesnic.

    RăspundețiȘtergere