joi, 7 aprilie 2016

2. Tipologii ale icoanei Mantuitorului: Hristos Atotțiitorul (Pantocrator)

             Hristos Pantocrator - detaliu
  
    Aceasta tipologie a icoanei Mantuitorului in ipostaza de Invatator si Stapan al Universului, este cea mai cunoscuta dintre toate. Icoana denumita Pantocrator (Atoatetiitorul sau Stapanul Universului) este prezenta in bisericile ortodoxe de regula in  centrul boltei turlei principale si pe iconostas, ca icoana imparateasca.   
  Reprezentat bust sau pe tron inconjurat de ingeri, Hristos binecuvanteaza cu mana dreapta iar cu stanga tine Evanghelia.
         Pantocratorul de la Manastirea Sinai (sec. al VI-lea) - tehnica encaustica

    Chipul Mantuitorului a fost pictat inca din primele veacuri crestine. Dar forma care scapa de toate balasturile simbolurilor si de influentele altor culturi evolueaza odata cu maturizarea si intelegerea credintei ortodoxe, depasind ereziile. Nu chipul Mantuitorului S-a schimbat, ci modalitatea artistica de reprezentare. 
    A fost nevoie ca iconarii sa-si gaseasca instrumentele necesare pentru a surprinde Cuvantul si cuvintele Evangheliei. 
    Apusul a ramas la un limbaj pur ,,teluric''. Tabloul religios surprinde simtul estetic, place ochiului cu alte cuvinte. 
               Tablou de Guido Reni
   ,,In tablourile religioase ale Apusului crestin, Hristos Se simte stingher, in primul rand fiindca este gresit slavit, fiindca asemanarea lucrata de pictorii religiosi occidentali, oricit de geniala "estetic", il preaslaveste inadecvat'' (,, Noi si icoana'' - Sorin Dumitrescu).
Tablou: Hristos binecuvantand (Leonardo da Vinci)
    Tipul bizantin cu figura prelunga, asa cum este descrisa in Erminie, se impune in arta iconografica. Mozaicul de la Sfanta Sofia (sec. IX) este un exemplu semnificativ.

   Iisus  Hristos tronând - mozaic, Sfanta Sofia

    Iconoclastii au facut distrus foarte multe icoane. Din pacate se pastreaza putine din prima perioada bizantina. Din timpul iconoclasmului s-au pastrat miniaturi in care apare si icoana Mantuitorului. ,,Miniaturile din aceasta epoca pastreaza cu grija chipul clasic al Mantuitorului , asa cum fusese mostenit prin traditie, dupa chipul pastrat la Edessa. Fiecare din aceste categorii de miniaturi pastreaza cate un chip al Mantuitorului, arataand traditia regiunii in care au fost lucrate, toate fiind inspirate la rindul lor din prototipuri mai vechi. Din miniaturi s-au inspirat si mozaistii si pictorii de mai tirziu'' ("Chipul Mintuitorului in iconografie" - Arhim. Sofian Boghiu).
      Din secolul X, Imperiul Bizantin cunoaste o mare inflorire sub dinastia macedoneana. Icoanele isi reiau locul firesc odata cu triumful ortodoxiei pe care il reprezinta. Chipul Mantuitorului nu mai este insa bland, ci aspru, chip de Judecator dupa atita vreme de ratacire. Pantocratorul de la Daphni (sec. XI) este cel mai reprezentativ. Hristos are o expresie aspra si impunatoare, dominand cupola.
      Pantocratorul de la Daphni (mozaic)

    Insa din secolul XIII chipul Lui nu mai este atat de sever. Treptat privirea se insenineaza, iar din secolul XIV devin chiar blande, pline de ingaduinta.
    
    In ,,Bizantul de dupa Bizant'', fiecare neam ortodox a preluat icoana bizantina a Pantocratorului, lucrand-o in duhul personal al tarii sale. Denumita la noi adesea Iisus Hristos Invatator, icoana Mantuitorului ne priveste cu dragoste din cupola mare a bisericilor si de pe iconostas, in partea stanga (ca icoana imparateasca, mare).

Foto: internet














                             

























Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu