duminică, 10 aprilie 2016

5. Tipologii ale icoanei Mintuitorului: Hristos cu coroana de spini

  
Ecce homo (iconita pe care am pictat-o pe lemn)

  Ecce homo (iconita pe care am pictat-o pe sticla)
   ,,Deci a iesit Iisus afara, purtand cununa de spini si mantia purpurie. Si le-a zis Pilat: Iata Omul!'' (Ioan 19,5)
    Iata Omul! Asta este exclamatia lui Pilat din Pont dupa ce L-a aratat pe Hristos multimilor, spunandu-le ca el nu-i gaseste nici o vina. Badjocorit, biciuit, umilit de soldatii care L-au dezbracat de haine punand pe El in bataie de joc o mantie purpurie, pe cap o coroana de spini si in mana o trestie, Hristos asteapta tacut. Multimile care cu putin timp inainte il aclamau ca pe un rege, acum striga: ,, Rastigneste-L! Rastigneste-L!"
    Nimic dramatic in atitudinea Domnului. O usoara aplecare a capului si privirea trista atintita in jos. Poate o picatura discreta de sange pe frunte. Icoanele nu-l arata pe Hristos plin de rani, jupuit si insangerat ca in filmul lui Mel Gibson. El isi pastreaza demnitatea chiar si in suferinta. 
    Bine spunea Sorin Dumitrescu in ,,Noi si icoana'': "Duhul Sfant pregateste duhovniceste iconarul, ii chiverniseste taria intentiei, asteptarea invatata, domolirea demiurgismului artistic, linistea imaculata a lucrului, starea alba, fara ifose, a evlaviei, atentia pe model, nedistributiva; tinerea in frau a facultatii poftitoare, mai ales a poftei ochilor, ii sustine spontaneitatea si il face canonic de la sine, fara efort." 
  Icoana lui Hristos cheama prezenta Modelului fara sa ne fure spre Patimi cu mila si afectiune, intr-o piosenie care nu are legatura cu rugaciunea. Christos Yannaras a numit pietismul ,,marea erezie a timpurilor moderne''.
        Dionisie din Furna descrie scena in care El este badjocorit: ,, Hristos in pielea goala, fiind imbracat numai cu o hlamida rosie, pe cap cu o cununa de spini si tinand in mana dreapta o trestie. Si jur-imprejurul Lui ostasii badjocorindu-L, unii ingenunchind inaintea Lui, si altii batandu-L peste cap cu trestie''.

Foto: internet



    




























































Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu