duminică, 10 aprilie 2016

4.Tipologii ale icoanei Mintuitorului - Hristos Vita-de-vie (sau Vita Vietii)

       Iisus Hristos Vita-de vie (icoana pe care am pictat-o pe sticla)

    ,,Eu sunt Vita si voi sunteti mladitele. Cel ce ramane in Mine si Eu in El, acela aduce roada multa, caci fara Mine nu puteti face nimic'' (Ioan 15,5). 
      In manualul de pictura al lui Dionisie din Furna, aceasta imagine se transcrie asa: ,,Hristos binecuvantind cu amandoua mainile, si avand la piept Evanghelia, zice: Eu sint vita, si voi mladitele. Si dintr-insul iesind ramuri de vita, incolacite, si apostolii printre ele.''
     In iconografia romaneasca a aparut o modalitate aparte prin care este reprezentat Hristos ca vita de vie. Pentru ca este in stransa legatura cu Sfanta Euharistie (vinul transformandu-se in sangele Mantuitorului), aceasta icoana se zugraveste mai ales in proscomidiar, in altar. Acolo este locul unde preotul pregateste painea si vinul pentru Sfinta Impartasanie.
    ,,Hristos sta in fata Crucii Sale dezbracat, asa cum fusese rastignit. Din coasta Lui strapunsa iese un vrej cu struguri. El stoarce un strugure intr-un potir. Extrem de plastica imagine pentru cuvintele pe care le auzim la fiecare Sfanta liturghie din gura preotului, inainte de prefacerea Darurilor: ,, Beti dintru acesta toti, ca acesta este Sangele Meu, al Legii celei noi, care pentru multi se varsa, spre iertarea pacatelor."
     Hristos Vita de vie - icoana pe sticla din Ardeal 
 Zugravita in vechile biserici din Maramures, Oltenia si Muntenia, aceasta tipologie speciala se gaseste si in manuscrise si mai ales in icoanele pe sticla din Transilvania. Este o icoana izvorata din credinta adanca si intelepciunea romaneasca.
 
foto: internet













2 comentarii: