sâmbătă, 9 aprilie 2016

3. Tipologii ale icoanei Mantuitorului: Deisis si Hristos Arhiereu

            Deisis - Mozaic, Sfanta Sofia

     Deisis se traduce din greceste Rugaciune sau Mijlocire. Este o varianta mai completa a icoanei Pantocrator. In Mica Deisis, Hristos o are in dreapta pe Maica Sa, iar in stanga pe Sfantul Ioan Botezatorul, ambii in atitudine rugatoare. 
    Biserica (reprezentata de Sfinta Fecioara) si prietenul Mirelui (Sfantul Ioan Botezatorul), mijlocesc la tronul lui Dumnezeu Cuvantul.
    Deisis - fresca exterioara a bisericii manastirii Voronet

      Mantuitorul sta pe tronul slavei pe niste perne bogat impodobite. Sub picioare are un fel de postament care il inalta de la pamant. In unele icoane, picioarele I Se sprijina pe Heruvimi sau Serafimi.
     In Marea Deisis, Hristos apare inconjurat si de cete ingeresti. Biserica a capatat o dimensiune cosmica si cuprinde toata Creatia. ,,Toata suflarea sa laude pe Domnul''.
   Marea Deisis - fresca exterioara a bisericii manastirii Voronet

    La Voronet intalnim inca o scena a Pantocratorului in slava: intr-o mandorla luminoasa sustinuta de o multime de ingeri. Hristos este imbracat intr-un vestmant impodobit cu assist (cu fire de aur), nu cu himation si chiton. Din picioarele Sale iese râul de foc in care sunt aruncati pacatosii. Este scena Judecatii de Apoi care ocupa un perete intreg. Un corespodent al acestei icoane in Apus ar fi scena lui Michelangelo de la Capela Sixtina.
              Judecata de Apoi (Voronet)
    In unele biserici alaturi de Hristos pot sa apara, in atitudine rugatoare ctitorii bisericii, uneori cu macheta bisericii construita de ei, in miini.
   Tablou votiv - familia lui Petru Rares inchinind biserica lui Hristos - fresca (manastirea Moldovita)

     Unele icoane il reprezinta pe Hristos Invatator imbracat in straie arhieresti, cu mitra pe cap. El este Arhiereul Absolut, Cel care slujeste si Se jertfeste in acelasi timp.
     Hristos Arhiereu - fresca (manastirea Voronet)
      In Erminie, Dionisie din Furna scrie despre icoana Iiusus Hristos , marele Arhiereu (greceste Megas arhiereus): ,,este (Hristos) infatisat in vestminte arhieresti, cu omofor pe umeri, tinand Evanghelia si binecuvantand''.
Deisis cu Hristos Arhiereu (sursa: internet)

   Hristos Arhiereu (icoana pictata de mine)

     Icoana denumita Imparatul Imparatilor (greceste Vasileus ton vasilevonton - 1 Tim. 6,15 si Apoc. 19,16)  in care Iisus Hristos e reprezentat ca imparat sau in vestminte arhieresti e descrisa astfel de Dionisie: Hristos cu mitra pe cap, tronand pe nori sau in jet, binecuvantand cu dreapta, iar in stanga tinand Evanghelia deschisa cu text. 
Cind in latura din dreapta Sa este reprezentata Maica Domnului, iar in latura din stanga este Ioan Botezatorul, scena poarta numele grec ,,Trimorfion'' sau ,,Deisis''=cerere staruitoare, rugaminte, simbolizand doctrina intercesiunii, adica mijlocirea pentru iertarea pacatelor lumii.
    
Deisis (triptic pe care l-am pictat pe lemn)   

Foto: internet














Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu