sâmbătă, 1 octombrie 2016

Sfantul Ciprian, ierarhul care a fost vrajitor si fecioara care l-a convertit

               Sfintii Ciprian si Iustina 
    ,,Orice sfant are un trecut si orice pacatos are un inceput'' zicea cu talc parintele Hrisostom Filipescu. Iar parintele Necula spunea intr-o conferinta: ,,Hristos vrea pramatii pocaite in rai."
    Sfintii nu se nasc sfinti, ei devin sfinti. Uneori acest parcurs porneste de la minus Dumnezeu pentru a ajunge la plus de Dumnezeu. Atunci sfintenia se impregneaza atat de mult in acel om, incat ramane si in trupul sau care nu mai putrezeste ci se transforma in Sfinte Moaste.
    Un astfel de caz este cel al Sfantului Mucenic Ciprian. Acesta s-a nascut in vremea imparatiei lui Deciu, din parinti necredinciosi. A fost dat inca de la varsta de sapte ani la vrajitori vestiti pentru a le invata ,,meseria".
     Peste trei ani a fost dus de parinti in muntele Olimpului pentru desavarsirea mestesugului sau. Acolo a invatat lucruri de care noi ne-am ingrozi, considerandu-le imposibile.
    Cu ajutorul ,,nefartatului'' Ciprian putea controla fenomenele meteo (ploaia, vanturile, grindina), stia sa faca oamenilor tot felul de rautati, se imprietenise cu diavolii si ii chiar vedea. Intarit de acestia postea aspru 40 de zile, mancand dupa apusul soarelui doar ghinda de stejar.
    La 15 ani a plecat in cetatea Agra ca mare invatat vrajitoresc si slujitor al zeitei Ira. Au urmat si alte slujiri pe la zei in dosul carora se ascundeau diavoli care il invatau tot mai multe naluciri, incat si pe mortii din morminte ii facea sa vorbeasca, putea zbura, putea merge pe apa... Insusi Ciprian a povestit mai apoi (dupa convertire) despre toata experienta satanica prin care trecuse.
    Parea ca nimeni si nimic nu ii poate sta impotriva. Puterea sa era infricosatoare si lumea ii aducea mare cinstire, cu frica si cu admiratie. Mai ales ca marele filosof si vrajitor ii ajuta pe toti cei care ii cereau ajutorul, indiferent cit de imposibila ar fi parut dorinta.
     Dar intr-o zi s-a intamplat ceva care va schimba in totalitate calea marelui vrajitor. Un tanar bogat si rasfatat pe nume Aglaid s-a indragostit de o frumoasa fecioara crestina pe nume Iustina. Ca unul obisnuit sa aiba tot ce poftea, desfranatul o urmarea mereu, incercand sa o seduca. Fata fugea de el iar cand acesta a cerut-o chiar de sotie i-a raspuns ca s-a daruit Mirelui Hristos. Aglaid si-a adunat prietenii incercand sa o rapeasca, dar fata striga si se impotriveste cu putere, alertandu-si vecinii care o scapa.
    Nestiind ce sa mai faca, Aglaid merge la marele vrajitor caruia ii cere sa o faca pe Iustina sa il doreasca; in schimb ii fagaduieste mult aur si argint.
    Parea floare la ureche pentru cel care putea porunci duhurilor necurate sa ii indeplineasca orice dorinta. Insa fecioara cea curata cu inima, simtind tulburarea desfrianarii in trupul ei cast, si-a dat seama ca este o ispita. S-a rugat din toata inima iar vrajmasul a fugit mancand pamintul, ars de rugaciune. 
 
 Lupta fetei cu ispita a sporit, insa rugaciunea ei si semnul Sfintei Cruci i-a pus pe fuga de fiecare data. Mai mult decat atat, nici numele Iustinei nu il mai sufereau diavolii. Vazand ca nici intr-un chip nu o biruie, Ciprian a imbolnavit animalele si oamenii din cetate, ca sa-i intoarca impotriva ei. Insa rugaciunile Iustinei a tamaduit toate bolile.
      Acesta este momentul in care invincibilul vrajitor realizeaza ca este Cineva mai presus de puterile care ii slujeau. Venindu-si in fire, il badjocoreste pe diavol iar acesta s-a repezit la Ciprian sa-l sugrume. Amintindu-si de semnul Sfintei Cruci facut de Iustina, s-a insemnat cu el si cu ultimele puteri a strigat: ,,Dumnezeul Iustinei, ajuta-mi mie!''
     In acel moment a fost lasat de duhul necurat care insa a plecat de la el fagaduindu-i ca n-o sa-l scoata Hristos din ghearele lui. Declicul din sufletul lui Ciprian se produsese insa. Se caieste public de nebunia lui, isi arde cartile de vrajitorie inaintea crestinilor cetatii, se boteaza. Cel care isi pusese tot sufletul in miinile diavolului, acum l-a pus in miinile lui Iisus Hristos. Doar Dumnezeu poate intoarce o inima cu atita putere si delicatete totodata.
     Dupa un timp, Sfantul Ciprian va fi numit episcop, intorcand o multime de pagani la credinta prin exemplul personal. Pentru aceasta va suferi martiriul impreuna cu Sfanta Iustina.
    Cel care aproape toata viata sa fusese vrajitor, acum este cel mai invocat sfant care inlatura farmecele si vrajile. Este un exemplu graitor ca Dumnezeu nu numai ca ne iarta orice fel de pacat, oricat de ingrozitor ar fi, dar ne ia si in ceata sfintilor daca ne pare rau de prostia noastra si ii cerem ajutorul.

      Sfantul Ciprian (icoana pictata de mine)

Moastele sfantului Ciprian, aflate la biserica Zlatari (Bucuresti)

Condacul 1
Cela ce mai înainte ai fost învăţător răutăţii, şi te-ai arătat Arhiereu prin cinstita fecioară Iustina, şi ca un păstor înţelept, din spinii înşeăciunii ai înflorit ca o floare prea frumoasă, şi pe noi credincioşii, ne-ai umplut cu miresmele tămăduirilor şi de razele minunilor tale, întăreşte-ne ca să-ţi cântăm ţie: Bucura-te , sfinţite mucenice Cipriane, pururea slăvite!

 (Acatistul Sfantului Ciprian)

Foto: internet













































Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu