luni, 31 octombrie 2016

Cateva vorbe despre Sfintii doctori fara de arginti si medicina

             Sfintii Doctori fara de arginti      Cosma si Damian din Asia

  Sf. Mare Mc. si Tamaduitor Pantelimon
    Sfintii doctori fara de arginti sunt sfintii care si-au folosit talentul lor ca medici in slujba oamenilor, fara a avea nici un castig material din asta. Mai mult decit atat, faceau adevarate minuni de vindecari nu doar ca medici priceputi, cat mai ales prin rugaciunea sincera si viata curata.
Sfantul Luca al Crimeii si Maica Domnului, inspiratia medicilor

    Nu le cereau plata oamenilor, in plus erau adevarati apostoli, vindecandu-le si sufletul. In Vietile sfintilor sunt consemnate astfel de vindecari spectaculoase, urmate de convertiri.
    Atunci cand vindecau, spuneau tuturor ca nu fac nimic cu puterea lor, ci doar cu puterea lui Dumnezeu. ,,In dar ati luat, in dar sa dati" (Matei 10,8). Dragostea, rugaciunile si milostenia lor  intregeau tratamentul.
     In cartea Înțelepciunii lui Isus Sirah (cap. 38, 1) stă scris: „Cinsteşte pe doctor cu cinstea ce i se cuvine, că şi pe el l-a făcut Domnul”.
   
Sf. Mc. Diomid, doctor in Tarsul Siciliei
     Si completeaza: '' doctorului dă-i loc că şi pe el l-a făcut Domnul şi să nu se depărteze de la tine, căci şi de el ai trebuinţă. Că este vreme când şi în mâinile lui este miros de bună mireasmă” (Is. Sir. 38, 12-13).
    Sfintul Vasile cel Mare numeste medicina arta: ,, Deoarece corpul nostru, din cauza slăbiciunii lui, este supus la diferite influenţe păgubitoare, parte venind din afară, parte născute dinăuntru, prin mâncăruri, şi suferă, când din cauza abundenţei, când din lipsă, de aceea ni s-a dat de către Dumnezeu, conducătorul vieţii noastre întregi, arta medicală, ca un model pentru vindecarea sufletului, pentru ca prin ea să se taie ceea ce este de prisos şi să se adauge ceea ce este de nevoie. Căci, precum n-am fi avut nevoie de inventarea şi munca agriculturii, dacă am fi rămas în paradisul desfătării, la fel n-am avea nevoie de nici un ajutor medical pentru înlăturarea durerilor, dacă am fi rămas liberi de orice durere, aşa cum ne era dat după creare, înainte de cădere”. (Sf. Vasile cel Mare, Regulile mari, Î. 55, R. I, PSB, vol. 18, p. 296-297). 
                     Sf. Luca al Crimeii
      Tot Sfantul Vasile intemeietorul vasiliadelor (stramoasele spitalelor de astazi) sublinia: „Toţi cei care vă îndeletniciţi cu medicina ştiţi că chemarea voastră înseamnă grija faţă de om. Şi mi se pare că cel care pune ştiinţa aceasta înaintea tuturor celorlalte îndeletniciri, cărora îşi poate închina omul râvna, şi-a găsit judecata cuvenită şi nu s-a depărtat de ceea ce trebuie crezut; în schimb e tot atât de adevărat că de lucrul cel mai preţios dintre toate, care este viaţa, îţi vine greu să fugi ca de ceva dureros atunci când nu poţi reda cuiva sănătatea”. (Epistola 189, PSB, 12, p. 183).

       Sf. Doctor fara de arginti Damian

            Sf. Mc. si Tamaduitor Talaleu

Sfintii Doctori fara de arginti: Chir si Ioan

Icoane pictate de mine: Sf. Luca al Crimeii (chirurg si savant in medicina), Sf. Cuv. Nichifor Leprosul (vindecator in pandemii si boli incurabile)


Sursa : Doxologia
 http://www.doxologia.ro/vietile-sfintilor/documentar/sfintii-doctori-fara-de-arginti-tamaduitori-numele-lui-hristos
Foto: internet


2 comentarii:

  1. Buna ziua. Puteti, va rog, sa-mi spuneti daca este posibil sa cumpar icoana sf cosma si damian din postarea dumneavoastra ?

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna ziua. Desigur. Puteti sa imi trimiteti mesaj pe mirapictor@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere